Nieuwsbrief November 2015 Open Doe Dag

 

 Beste lezers, bezoekers van onze Open Doe Dag!

Zaterdag 31 oktober 2015 was het zover! De praktijk werd een dag lang opengesteld voor ieder die een kijkje wilde nemen. Een open dag voor jong en oud, voor huisdierliefhebbers, voor vaste klanten maar ook voor mensen die nog nooit in onze kliniek waren geweest. Wij wilden daarbij meer bieden dan alleen het gunnen van een kijkje in de ruimten die gewoonlijk alleen voor het personeel toegankelijk zijn. Het zelf uitvoeren van diergeneeskundige handelingen: een Open Doe Dag!

DSC03440

Het idee

Het idee was dus Open Doe Dag: Zelf een beetje voor dierenarts spelen en zo mensen wat laten zien van ons vak. Bezoekers konden zich via een formulier aanmelden voor diverse veterinaire handelingen.

Hechten, het maken van een ECG, een mandarijn “locaal verdoven” met contrastvloeistof en met een röntgenfoto controleren of dit goed gedaan werd, het maken van een bloeduitstrijkje en dat zelf onder de microscoop beoordelen. Ontdekken met het echo-apparaat wat ons knuffelhond Flip in zijn buik heeft. De kinderen konden zich als dier laten sminken en zich even uitleven op een springkussen buiten.

Zowel voor volwassenen als voor kinderen was er een speurtocht door de praktijk waarbij de vragen te vinden waren op de talloze informatieborden die overal in de praktijk hingen.

Iedereen in de praktijk kreeg een eigen activiteit toebedeeld. Onder het toeziend oog van dierenarts Sylvia werd er gehecht. Bij dierenarts Kelly kon je een ECG van je eigen hart maken en dierenarts Anton had de supervisie over het maken van een bloeduitstrijkje. Paraveterinair Marije bemande de tafel met het SterKliniek voer, Ashwin wist alles te vertellen over de nieuwe, recent geïntroduceerde webshop van ‘t Ossehoofd, Martine heeft talloze mandarijnen geïnjecteerd zien worden met contrastvloeistof, waarna Joyce deze op de röntgenfoto zette. Mariska was gastvrouw en Annemieke gaf leiding bij het echo-apparaat. Bram en Laura waren deskundigen bij het ontwikkelen en beoordelen van de röntgenfoto’s. Kim en stagiaire Lindsey renden waar ze maar nodig waren. Chantal leerde hoe je vakbekwaam een verbandje kan aanleggen.

En dierenarts/eigenaar Diederik van Os heeft de hele dag stralend rondgelopen en met ieder een praatje gemaakt!

 

De voorbereiding

De avond ervoor zijn wij tot laat bezig geweest om de praktijk om te bouwen. Informatieborden ophangen, spullen verslepen en alles in gereedheid brengen voor de volgende dag.

In de operatiekamer lag het knuffelbeest aangesloten op de apparatuur zoals een echt dier er ook bij zou liggen. De tafel met SterKliniek voer werd neergezet, evenals de tafel met goodiebags, het röntgenapparaat werd verplaatst en in alle spreekkamers werden alle benodigheden voor de volgende dag klaar gezet. In de opnameruimte was een kleine uitstalling van instrumenten die worden gebruikt bij een operatie.

Het is zover

Na een korte nacht was het zover: Het was zaterdag! Het was best wel spannend. Zal het allemaal goed lopen? Wordt het te rustig of wordt het te druk? In onze nieuwe jasjes zijn wij nog even met zijn allen op de foto gegaan. Om half tien exact arriveerden de eerste bezoekers die zich hadden aangemeld voor de activiteiten. Daarna was de bezoekersstroom niet meer te stuiten tot het einde van de dag aan toe! 

_DSC0088

De route

De balie was het domein geworden van cateringbedrijf Party Garden dat gedurende de hele dag heeft gezorgd voor een drankje en een hapje. Bedankt Jolanda en Rob.

Kinderkamer

Hier stond al een grote groep kinderen te wachten bij het schminken. Merel verraste ons met blije kinderen met prachtige vlinders met een bescheiden glittertje op hun gezichtjes. Haar schminktalent liet zich ook zien in het Halloween-masker dat ze op verzoek van een meisje maakte. Paraveterinair Martine bleek over onverwachte talenten te beschikken: ook zij kon schminken en ze sprong bij later op de dag. In diezelfde ruimte konden de kinderen een chip uitlezen bij een knuffel. Het uitlezen van de chip hoorde bij de speurtocht. Chantal leerde aan de jeugd hoe je correct een verbandje kunt aanleggen bij een dier. Menig kinderknuffel is met een pootje (of soms nog meer) in het verband de spreekkamer uitgekomen.

Laboratorium

Dierenarts Anton had de supervisie over het laboratorium. Bij hem kon je een bloeduitstrijkje maken, kleuren en onder de microscoop bekijken. Het beeld van de microscoop was ook zichtbaar op een beeldscherm zodat het overige publiek kon meekijken naar wat niet met het blote oog zichtbaar is. Op verzoek waren deze beelden per e-mail te ontvangen.

Er draaide ook een diavoorstelling van microscopische beelden met een aansluitende vraag voor de volwassenen. In deze ruimte stonden een paar potjes met preparaten waarvan je moest raden wat het is.

Hechten

Na het laboratorium leidde de route naar spreekkamer 2 waar onder leiding van dierenarts Sylvia volop gehecht werd. Een kant-en-klaar hechting ziet er zo strak en simpel uit maar is het ook werkelijk zo simpel? Voor veel mensen viel het vies tegen en men was inclusief instructie toch al gauw een kwartier bezig om een paar hechtingen te maken. Tot onze verbazing pakte de jeugd het hechten makkelijker op dan de volwassenen.

Vervolgens konden de kinderen eventjes heerlijk genieten van een gaaf springkussen dat zich op het achterplein bevond. De jeugd kon uitrazen en de volwassenen konden dit bekijken met een frisje, kopje koffie of thee in de hand.

_DSC0173Opnameruimte

Het zetten van een narcose met echt narcosemiddel is riskant dus dat hebben we niet gedaan. In plaats daarvan werd onder supervisie van Martine een mandarijn ingespoten met contrastvloeistof. Met een beetje hulp is zelfs de jongste deelnemer van twee jaar erin geslaagd om de mandarijn (en niet zichzelf of anderen) te prikken. Vervolgens werd een röntgenfoto van de mandarijn gemaakt zodat goed te zien is hoe de vloeistof zich heeft verspreid. Sommige kinderen hebben ook hun knuffel op de röntgentafel gelegd zodat die ook op de foto kwam te staan. Uiteraard zijn de röntgenfoto’s gemaakt zonder publiek achter gesloten deuren.

 

Het was voor velen een verrassing om te zien waar ze de mandarijn precies hadden geprikt! Je kon de foto van de eigen mandarijn per e-mail ontvangen..

Operatiekamer

De operatiekamer was niet toegankelijk. Op de operatietafel lag een knuffelbeest erbij zoals een echt dier op de operatietafel zou liggen. Aangesloten op de monitor, beademing en met alle operatie-instrumenten erbij.

ECG

Hoewel deze doorgaans alleen voor serieuze doeleinden wordt gebruikt, was dit vandaag een leuke vorm van vermaak. Talloze volwassenen en kinderen hebben plaatsgenomen in de stoel terwijl zij aangesloten werden voor een hartfilmpje en konden kijken naar hun eigen hartritme.

Lachend vertelt dierenarts Kelly haar ‘slachtoffer’ Robert-Jan (de man van assistente Martine) dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Hartstikke fijn Robert-Jan!

_DSC0218

_DSC0184Echografie

Hierna kwam men bij de echoruimte, waar het geprepareerde speelgoedhond Flip klaarlag voor de ontdekkingsreis in zijn buik. Een echobeeld geeft voor leken best wel een wazig beeld om iets in te moeten ontdekken. Kinderen mochten met de echo-kop op de buik van Flip op zoek gaan naar de tomaat, tumtum en olijf.

Op het beeldscherm werd een echo getoond van een drachtige hond. De pup was duidelijk zichtbaar en met wat inspanning kon je ook het hartje zien kloppen.

_DSC0262

Moe en tevreden

En zo liep de rondgang ten einde! Bij inlevering van een vragenformulier kon iedereen een geschenktasje ophalen bij Gerda. We hoorden veel enthousiaste reacties en dat is uiteraard fijn na zo’n lange tijd van voorbereiding. De gehele dag is vlekkeloos en volgens plan verlopen. De sfeer was fantastisch, de bezoekers waren enthousiast en wij waren tevreden.

De dag is afgesloten met een borrel voor vrienden, familie, relaties en klanten. Tevens hebben wij met een bloemetje en een omhelzing afscheid genomen van stagiaire Lindsey Brands.

Wij hebben de ergste troep opgeruimd en de rest bewaard voor maandagmorgen. Maandag voelt na zo’n geweldige Open Doe Dag als een ‘gewone’ werkdag. Maar weet u: in een dierenartspraktijk bestaan geen ‘gewone’  werkdagen. Elke dag is bijzonder door wat wij voor alle beestjes kunnen doen.

 

Tot slot

Een Open Doe Dag als deze heeft natuurlijk als doel de band met onze klanten aan te halen. Zij schenken ons hun vertrouwen, wij schenken hun onze kennis, inzet, vaardigheden en liefde voor de dieren. Wij helpen u preventief met de gezondheid van uw dier en zetten alles op alles om u en uw dier bij te staan in tijden van nood en ziekte.

Wij willen iedereen bedanken voor zijn komst naar onze praktijk. Wij hebben genoten van deze fantastische dag. Wellicht tot ziens!

 

Klik hier om al onze foto’s te bekijken op facebook.

 

Reacties van bezoekers:

Mevrouw Wit-Barten schreef: Prima geregeld en verzorgd! Goede, enthousiaste en duidelijke uitleg en leuke activiteiten !

 

En namens Wim en Henneke:

Beste hardwerkende medewerkers van Dierenkliniek ‘t Ossehoofd,

Vandaag waren Henneke en ik aanwezig op jullie open dag. Wij hebben genoten en weer veel geleerd. Onze complimenten voor jullie vele werk, de goede uitleg, de bijzondere demonstraties, de leuke doe-dingetjes, de geweldige aankleding en het enthousiasme van jullie. Kortom, niets dan lof. Zeker voor herhaling vatbaar.

Dank jullie wel voor alles. Goed gedaan (vooral mijn dochter Annemieke).

Wij doen wat is beloofd bij ‘t Ossehoofd.

Nogmaals bedankt voor alles,

Wim en Henneke

DSC03447

 

 

Dierenartsen D.L. van Os K.M. Schoorstra-de Jager S.A.H. Laagland Winder O.W.Berkhemer 

Dierenkliniek ‘t Ossehoofd Heerhugowaard Berckheidelaan 8 1701 VG Heerhugowaard Tel. 072-5744959 Fax: 072– 5726455

Dierenkliniek ‘t Ossehoofd Zuid-Scharwoude Voorburggracht 228 1722 GE Zuid-Scharwoude Tel. 0226-313872 Fax: 072– 572645