Seizoenen

De lente en de betekenis voor onze huisdieren

Voortplanting

De dagen worden langer en de temperatuur wordt hoger. De natuur komt tot leven en voedsel is makkelijker te vinden. Deze periode biedt dan ook de meeste kansen op voortplanting. Veulens, lammetjes en eendjes worden geboren. Maar ook de jonge poezen en katers gaan zich meer met elkaar bemoeien. Ze kunnen het daarbij zo druk hebben met vechten en verliefd zijn dat ze makkelijker onder een auto komen of met lelijke vechtverwondingen en abcessen thuiskomen.

Steriliseren/castratie van poezen en katers

Indien u besluit geen nestje van uw poes te willen, adviseren wij u om uw kat tijdig te laten castreren of steriliseren. Katers verspreiden een doordringende geur en kunnen vooral ‘s nachts erg lawaaiig zijn. Een gecastreerde kater geeft minder overlast. Uit sociaal oogpunt een goede reden om hem te laten castreren. Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar ons artikel de poezenpil of sterilliseren. Dit is ook een goed moment om uw kat te laten chippen. Het belang hiervan kunt u lezen in ons artikel over chippen. U ontvangt korting op chippen in combinatie met de operatie.

Vogeltjes en katten en honden

Ook de vogeltjes, eenden en andere vogels zijn in deze periode weer volop bezig om voor nageslacht te zorgen. Hou rekening met jonge vogels en lijn uw hond tijdig aan! Jonge eendjes zijn zeer kwetsbaar en de kans zit erin dat uw hond zo’n beestje in de bek neemt of het geheel onbedoeld vertrapt. Voor de kat is zo’n jong beestje natuurlijk helemaal een makkelijke prooi.

Vlooien

In onze goed geïsoleerde en verwarmde huizen is de vlo tegenwoordig het hele jaar actief. Een goede vlooienbestrijding is dus het hele jaar door onontbeerlijk. Als de temperatuur echter stijgt tot 25°C kunnen vlooien zich explosief vermeerderen. Er zijn veel vlooienmiddelen te koop maar slechts enkelen werken écht goed.  Vlooienbestrijding is van groot belang in dit seizoen. Laat u door onze assistentes adviseren welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier.

Vlooien en het risico van allergie

Het belang van een goede vlooienbestrijding is niet alleen het voorkomen van overlast die u zelf ondervindt in de vorm van een vlooienplaag in huis, maar vooral de overlast die het dier ondervindt van steken en bloedzuigen. Wanneer huisdieren vaak gestoken worden kunnen ze allergieën ontwikkelen waar ze de rest van hun leven last van kunnen blijven houden. Een vlooienallergie komt vrij veel voor en is erg vervelend voor het dier. Vlooien en het risico van overdragen van ziekte Vlooien kunnen verschillende parasieten en ziektekiemen overbrengen. De lintworm is bekend. Onlangs bleek dat ook bij katten gevaarlijke virusinfecties via het bloed overgedragen kunnen worden. Zie ook onze nieuwsbrief aug 2007.

Teken

Teken zijn vooral actief in de lente en de herfst. Ze komen voornamelijk voor aan bosranden en in het struikgewas waar honden het heerlijk vinden om rond te struinen. Daar wachten ze op de toppen van grasstengels en takken om zich op voorbijkomende dieren te laten vallen. Doordat bossen, bermen, slootkanten en wallen tegenwoordig bewust meer aan de natuur worden overgelaten dan voorheen, komen teken nu veel meer voor dan vroeger. Er zijn twee combinatieproducten op de markt die geschikt zijn voor vlooien- en tekenbestrijding. Dit is vooral belangrijk nu het oude en vertrouwde Frontline minder goed lijkt te werken. De Frontline spray voldoet nog wel tegen teken. Hoewel teken ziekten kunnen overbrengen valt het risico voor de gezondheid van uw huisdier in deze streek van het land nog mee. Teken zijn onsmakelijke beestjes maar laat u op dit punt geen angst aanpraten. Vlooien geven veel meer gezondheidsproblemen Zie ook ons artikel over tekenbestrijding en Babesiosis. Controleer uw hond regelmatig op teken; een tekentang is hierbij een handig hulpmiddel. U kunt aan de assistentes vragen een teek te verwijderen of voor te doen hoe het moet. Hiervoor kunt u zo binnenlopen. Wanneer uw hond vaak last heeft van teken is het raadzaam één van de nieuwe producten aan te schaffen.

Lange wandelingen en ontmoetingen met soortgenoten

Als het weer na een lange winter beter wordt gaan hond en baas langer en vaker wandelen. Uw hond komt tijdens die wandelingen natuurlijk ook andere honden tegen en dit kan leuke stoeipartijtjes en honden-onderonsjes  opleveren. Vaak is het onschuldig spel maar soms kan het ook uitmonden in een echte vechtpartij. Met hun tanden kunnen honden elkaar daarbij lelijk verwonden. Aarzelt u niet na zo’n gevecht direct contact met ons op te nemen. De consequenties zijn namelijk vaak groter dan het lijkt. Wat bijtwonden betekenen voor uw hond kunt u lezen in ons artikel bijtwonden door en bij honden.

Oudere honden en aangepaste beweging

Inmiddels is de hond een jaartje ouder geworden en de beweging moet in tijdsduur en intensiteit worden aangepast. De wandeling of het spel wat vorig jaar nog prima ging kan door artrose of een andere kwaal nét te veel blijken. Artrose is vaak goed draaglijk te houden door speciale voeding en er bestaan goede en veilige medicijnen mochten deze nodig zijn. Zie ook: nieuwe ontwikkelingen rond pijnstilling bij honden en dieetvoer voor honden met artrose. Voer voor uw oudere viervoeter bij het begin van het buitenseizoen langzaam de wandelingen op en hou goed in de gaten wat hij aan kan.

Warmte en een hond met een dikke vacht

Twee groepen honden zijn extra kwetsbaar bij het stijgen van de temperatuur. Dat zijn honden met een zware vacht en die met een enthousiast karakter, zoals de Berner Sennenhond. Na een partijtje ravotten is de lichaamstemperatuur al snel één graad hoger dan de normale temperatuur van 39.0°C. Eén graad temperatuurverhoging is niet erg, maar 2 graden kan al schade aan het hondenlichaam aanrichten. Als uw hond écht te warm is geworden, aarzel dan niet hem te koelen. De tuinslang, de douche, een beekje… alles is goed.

Warmte en de Engelse en Franse Bulldog

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Rassen met vernauwde luchtwegen zoals de Franse en Engelse bulldogs zijn daardoor extra kwetsbaar voor oververhitting. Als pup hebben ze nog voldoende lucht maar op een leeftijd van 2-3 jaar en met wat overgewicht kan dit plotseling veranderen. Een lichaamstemperatuur die 2 graden hoger ligt betekent niet alleen schade aan het hondenlichaam maar ook een zuurstofverbruik dat 50% tot 100% hoger ligt dan normaal. Dit kan voor honden met vernauwde luchtwegen fataal aflopen. Houd uw bulletje rustig met warm weer! De dierenarts kan met een longfoto vaststellen hoeveel risico uw hond loopt.

De auto, een echte killer in de zon

Ook de lentezon is niet zo ongevaarlijk als hij lijkt. U staat lekker buiten een praatje te maken en de hond zit in de auto die warmer en warmer en warmer wordt. Een raampje open helpt niet, immers een stilstaande auto ventileert niet. Laat uw hond niet in de auto achter, ook niet als het niet zo warm is.

Verharen en trimmen in de dierenkliniek

Honden en katten verharen het hele jaar door maar in de lente verliest het dier vaak extra haar (of de wintervacht) en wordt de vacht weer dunner. Dode haren verwijdert u het makkelijkst door meerdere keren per week een borstel- of kambeurt te geven. Bij honden kan een badbeurt helpen. Was de hond met veel shampoo en laat het enige minuten intrekken. Hierdoor weken de dode en bijna dode haren los. Spoel de vacht daarna heel goed uit. U kunt de hond daarna op een lage stand droogföhnen en voorzichtig doorkammen of borstelen. Hierdoor verwijdert u het grootste deel van de dode haren. Gebruik een goede hondenshampoo, verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. U kunt ook uw hond naar de trimsalon brengen. Is dit vanwege een moeilijk karakter of ziekte niet mogelijk, dan kunt u uw hond bij ‘t Ossehoofd laten trimmen. Twee assistentes zijn gediplomeerd hondentrimmer. Voor meer informatie, zie het trimmen van uw huisdier.

Myasis (madenziekte) bij het konijn

Ook konijnen kunnen problemen ondervinden als de temperaturen gaan stijgen. Wanneer uw konijn last heeft van het maagdarmkanaal door bijvoorbeeld ziekte, overgewicht en/of ongeschikte voeding, dan zal hij diarree of zachte keutels produceren met als gevolg dat die vaak aan het achterste blijven kleven. Vooral met hogere temperaturen komen er vliegen op deze uitwerpselen af en heeft het konijn een vergrote kans op Myasis. Meer achtergrondinformatie over deze ziekte, de preventie en behandeling kunt u vinden in ons artikel over maden (Myiasis).

Myxomatose

Een andere ziekte die vanaf de lente bij het konijn voorkomt is Myxomatose. Dit is een ziekte die wordt overgebracht door muggen en heeft vaak een dodelijke afloop. Tegen deze ziekte bestaat gelukkig een goede vaccinatie, die wij bij voorkeur in april/mei en juli/augustus geven. Zie voor meer informatie ons artikel vaccinaties (Myxomatose).

Myasis (madenziekte) bij de oudere kat en hond

Ook bij wat oudere katten met een langere vacht die zichzelf niet goed meer verzorgen komt Myasis voor. Ditzelfde overkomt oudere honden met een dichte vacht die onschuldige bultjes hebben die af en toe bladderen. De groene vliegen weten ze te vinden.

De zomer en de betekenis voor onze huisdieren

De zomer

Lekker buiten eten en drinken en genieten van de schaarse zomeravonden. De BBQ , lange wandelingen met de hond aan het strand en in de duinen, zwemmen, hond mee in de auto, actief bezig zijn in de tuin, konijn in de buitenren. Allemaal zaken die in de zomer ook betekenis kunnen hebben voor de gezondheid van onze huisdieren.

Brandwonden

Omdat de tuinset buiten nou eenmaal niet zo stevig staan als de tafel binnen, bestaat er een groter risico dat huisdieren deze ondersteboven lopen en er hete thee, koffie en soep over zich heen krijgen. Dit kan ernstige brandwonden veroorzaken.  Vooral de dag erna kunnen brandwonden na scheren en schoonmaken veel ernstiger blijken dan aanvankelijk werd gedacht (zie foto van de kop van een klein hondje na scheren en verwijderen van het ontstekingsmateriaal).  Bij alle brandwonden moet u de wond minstens 10 minuten koelen; liefst met stromend water zoals een tuinslang, douche enz. Ga niet zelf dokteren met zalfjes en dergelijke! Brandwonden  infecteren snel en de meeste zalfjes zijn niet bedoeld voor een beschadigde huid en zullen de infectie alleen maar verergeren. Aarzel niet om ons te raadplegen voor hulp en informatie.

Barbecue

Zomer betekent voor veel mensen lekker vlees bereiden op de barbecue. Ook onze huisdieren kunnen erg enthousiast worden van al dat vlees. Zorg dat de barbecue stevig staat en de hond of kat hem niet om kan lopen. Ook al schijnen mensen over hete kolen te kunnen lopen, huisdieren hebben daar meer problemen mee. Zorg ervoor dat hond of kat niet op de hete barbecue kan springen om een stukje vlees te stelen. Laat daarom de barbecue niet onbewaakt achter. Dit geldt natuurlijk ook wanneer u klaar bent met de barbecue en de kooltjes nog een tijdje blijven nagloeien. Wees daarnaast alert op het ontvreemden van vlees op satéstokjes. Deze gaan namelijk niet zelden in zijn geheel naar binnen en kunnen lelijke problemen veroorzaken zoals perforatie van darmen, maag en slokdarm.  Een vervelende bijkomstigheid is dat houten stokjes die verdwaald zijn in het (honden)lichaam, gewoonlijk niet zichtbaar zijn op röntgenfoto’s. Heeft u het vermoeden dat uw dier zoiets heeft gegeten, aarzel dan ook niet ons te raadplegen.

De risico’s bij warm weer

Lekker in de zon liggen

Veel dieren liggen net als wij graag in de zon. Niet ieder dier is hier even geschikt voor al lijken ze dat zelf niet altijd te beseffen. Voor hartpatiënten kan de warmte van de zon een onnodige extra belasting betekenen. Zorg dus voor een koele ligplaats. Kijk daarbij eens op de thermometer of het wel écht koel is. Vooral konijnen met hun dichte vacht zijn snel slachtoffer van de zon. Konijnen kunnen alleen warmte kwijt raken via hun oren. Transpireren en hijgen kunnen ze nauwelijks en in de natuur zullen ze bij warm weer ook altijd de koelte van een hol in de grond opzoeken. Het mag dan lekker koel lijken in de buitenren in het gras, in de schaduw, of in huis maar voor het konijn is alles al snel te warm. Zie ook huisvesting konijn elders op deze website.

Zonnebrand

De zon kan bij een dun behaarde ongepigmenteerde huid net als bij de mens zonnebrand en op den duur huidkanker veroorzaken. Vooral katten met witte oren hebben vaak kleine wondjes langs de oorranden die op oudere leeftijd beginnen te bloeden doordat er huidkanker ontstaat. Zonnebrand factor 20 of meer op de oren van uw witte kat doet wonderen. Is er eenmaal huidkanker geconstateerd, dan is er maar één behandelingsmethode mogelijk. De oorranden worden sterk ingekort en de behaarde huid wordt over de ingekorte oorranden heen gehecht. Bij tijdig ingrijpen geeft dit cosmetisch nog een heel aanvaardbaar resultaat. Aarzel niet bij bloedende wondjes aan de oorranden en maak een afspraak met uw dierenarts! De huid van naakthonden en dieren met een dunne ongepigmenteerde vacht of dieren die gedeeltelijk geschoren zijn (denk aan een operatie) kan net als bij mensen door de zon verbranden. Wees hier extra alert op!

Beweging en eten bij warm weer

Honden kunnen net als konijnen nauwelijks transpireren. Een hond koelt zijn lichaam hoofdzakelijk via de tong door te hijgen. Een (klein) deel van de koeling vindt via de oren plaats. Rassen die gefokt zijn voor de jacht en bedoeld zijn om veel te lopen en een geurspoor te volgen hebben vaak grote oren. Ruiken en hijgen gaan immers niet samen en deze grote oren helpen mee de warmte kwijt te raken. Voor veel andere rassen is het lastig om de warmte kwijt te raken. Veel honden hebben dan ook bij warm weer geen zin in wandelen en eten. Pas uw wandelingen en maaltijden hierop aan. Veel honden willen bij warm weer even het water in om af te koelen; geef ze hiervoor als het even kan de gelegenheid. Wanneer u uw hond overdag uitlaat loop dan korte stukjes en zoek de schaduw op. Wees voorzichtig  met lichamelijke activiteit in de (volle) zon. Net zo goed als het voor ons niet prettig is om met blote voeten over het hete asfalt of stenen te lopen is dit voor de hond ook niet prettig. Vooral heet asfalt kan enorme problemen geven aan de zoolballen van de hond.

Water/drinken

Zorg altijd dat er voldoende vers drinkwater beschikbaar is en zorg er ook voor dat uw dier, net als wij mensen, voldoende drinkt in de zomer.

In de auto

Als u uw dier meeneemt in de auto, zorg dan voor zoveel mogelijk schaduw (zonwering op ramen),  frisse lucht en ventilatie. Een natte doek ónder de hond geeft ook verkoeling. Altijd een leuk gezicht, zo’n hond die tijdens het rijden de kop uit het raam van de auto steekt. Risicoloos is dit echter niet. Een ontsteking aan ogen en oren kan het gevolg zijn. Ook zal het niet de eerste keer zijn dat een hond bij een gangetje van 50 km per uur uit de auto springt. bewegende ruimte, brengt géén verkoeling teweeg! Bedenk ook dat een relatief koele plek in de schaduw bij het draaien van de zon kan veranderen in een kokend hete oven!

Oververhitting bij zwaar behaarde honden, zwarte honden of honden met nauwe luchtwegen

Honden kunnen niet transpireren maar koelen hun lichaam hoofdzakelijk via de tong door te hijgen en via de oren. Hijgen kost echter energie en energie betekent extra warmte. Vooral honden die slecht hun warmte kwijt kunnen door nauwe luchtwegen (voornamelijk bulldoggen) zijn een gemakkelijke prooi voor oververhitting. Het komt regelmatig voor dat vooral oudere honden van grotere rassen door verlamming van de stembanden moeilijker kunnen hijgen en daardoor steeds minder goed hun warmte kwijt kunnen raken en zo gevoeliger worden voor oververhitting. Spelen en rennen doen ze steeds minder en bij goed functionerende hart en longen, hoort oververhitting niet voor te komen. Eigenlijk wijst oververhitting bij oudere honden altijd op een onderliggend probleem van het hart of de luchtwegen. Honden met een dichte en donkere vacht (zoals Berner Sennenhonden), kunnen enorm veel warmte opnemen als ze lekker druk aan het spelen zijn in de zon, of gewoon in de zon liggen. Hijgen kan bij deze honden zelfs zoveel energie kosten dat ze eerder warmer worden dan afkoelen. Zijn deze honden eenmaal te warm dan ontstaat een vicieuze cirkel. Bij het stijgen van de lichaamstemperatuur van de normale 38-39°C naar 41°C graden verdubbelt het zuurstof verbruik. Zo is er al snel meer zuurstof nodig dan hart en longen bij kunnen benen, waardoor de hond binnen een kwartier ernstig in de problemen raken. De verschijnselen van oververhitting zijn onder andere:

  • Geen controle meer over het zenuwstelsel (zwabberen op de poten).
  • Een opvallend dieprode tot paarse kleur van tong en lippen.
  • Hoge lichaamstemperatuur (boven de 40 graden, vanaf 41 graden is er al schade).
  • Overmatig hijgen, kwijlen en schuimbekken.
  • Braken, diarree, urine laten lopen.

Boven de 41°C raken lichaamseiwitten beschadigd. Door een combinatie van zuurstofgebrek en verhitting kunnen hersenen en andere organen onherstelbaar beschadigen. De gevolgen van deze hitteshock kunnen vooral bij een oudere hond de dagen daarna alsnog fataal blijken. Spoedhulp is dus geboden. Een dierenarts kan met behulp van infusen, zuurstof en medicijnen een deel van de schade voorkomen. Wat kunt u zelf als spoedhulp doen:

Nog belangrijker dan het bellen van de dierenarts is de hond uit de hitte/zon halen en daarna minimaal een kwartier koelen, liefst in stromend koud water. Denk aan de douche, een tuinslang, in bad, in een koude beek, etc. Bel intussen de dierenarts en neem de lichaamstemperatuur op voordat u met de hond weer de warme auto in gaat; ook als u denkt dat de hond weer in orde is.

Zwemmen

Veel honden vinden het vooral in de zomer heerlijk om het water in te gaan. Water geeft immers snel verkoeling. Let er op dat uw hond goed gevaccineerd is en mijdt zoveel mogelijk ondiep stilstaand water. Behalve blauw-alg en botulisme zijn er nog veel andere kiemen die uw hond een lelijke huidinfectie of diarree kunnen bezorgen. Ziet u dode vissen of vogels in of bij het water, lijn uw hond dan aan en laat hem niet het water in gaan en bij de dode dieren in de buurt komen. Vooral zwaarbehaarde natte honden en honden met wat minder goede gewrichten kunnen zichzelf flink forceren bij het weer de kant op klimmen. Een glooiende kant of een boottrailer plaats maken het deze honden veel makkelijker.

Strand en duinen

Strand en duinen zijn voor honden ideaal. Als u de hond (’s avonds) mee neemt voor een strandwandeling, voorkom dan dat de hond veel zeewater drinkt. Hier kan een hond behoorlijk ziek van worden (braken en diarree). Ook paarden zul je in de zomer wat vaker ’s avonds op het strand en in de duinen zien. Paarden kunnen op twee manieren gevaar opleveren. Veel honden zien paardenvijgen als een lekkernij waar ze echter goed last van kunnen hebben. Daarnaast hebben honden nogal eens de neiging achter paarden aan te gaan en naar de benen te happen. Een klap van een paard kan echt heel hard aankomen. Houd uw hond bij u in het belang van beide diersoorten. Vooral in de avond schemering komen de konijnen tevoorschijn in de duinen. Een hond ziet en ruikt ze sneller dan wij. Als de jacht eenmaal is geopend, vliegen ze door alles heen. Verwondingen of blessures door prikkeldraad, takken en kuilen kunnen dan het gevolg zijn.  Daarnaast vormen naar nieuwe inzichten de gisten in konijnenkeutels nogal eens voor hardnekkige diaree. Deze infectie is goed te genezen maar de weg naar de diagnose is lang (zie brillendoosjes-gist). Duin en strand zijn voor veel honden iets geweldigs. Ze sloven zich dan ook vaak flink uit. Vooral bij jonge honden zijn kreupelheden de week na zo’n strandwandeling iets om even goed op te letten. Spierpijn komt eigenlijk niet voor bij jonge dieren. Vaak wijzen dergelijke kreupelheden op storingen in de groei en de ontwikkeling van de gewrichten. Deze gewrichten moeten nog zijn hele leven mee, dus aarzel niet contact met ons op te nemen als uw jonge hond kreupel is! Voor oudere honden bestaan er goede en veilige medicijnen om ze nog lekker te laten genieten van wat langere wandelingen. Zie ook: nieuwe ontwikkelingen rond pijnstilling bij honden en dieetvoer voor honden met artrose.

Bestrijdingsmiddelen onkruid en ongedierte

Niet alleen de huisdieren genieten van het mooie weer; ook het onkruid tiert weer welig. Het snel groeiende onkruid bestrijden we regelmatig met onkruidverdelger. Op zich geen gevaarlijk spul maar let wel even op dat de hond of kat niet drinkt uit de klaargemaakte emmer terwijl u de eerste hoeveelheid aan het verspreiden bent. Met de aandacht voor de tuin is er vaak ook de aandacht voor slakken en mieren. Slakkengif is zeer gevaarlijk, vooral voor jonge en oude dieren. Hoe gevaarlijk dit kan zijn kunt u lezen in het verhaal: slakkenkorrels niet alleen giftig voor slakken. Mierenlokdoosjes  bevatten vaak wat zoete inhoud en zijn niet goed tegen de kaken van de meeste honden bestand. De inhoud kan bij opeten tot levensgevaarlijke vergiftigingen leiden. Zorg er dus voor dat uw dier niet bij deze giftige stoffen kan komen. Mocht uw dier in aanraking zijn geweest met dit soort middelen, twijfel dan niet ons te raadplegen. Belangrijk is de hoeveelheid en de exacte naam van het soort van verdelgingsmiddel zoals dit op de verpakking vermeld staat. Neem als het mogelijk is de verpakking mee!

Vakantie en uw huisdier

Inmiddels is de vakantie begonnen en wellicht dat u uw dier meeneemt op vakantie naar het buitenland. Mocht u de grens willen passeren, dan zijn daar verschillende regels aan verbonden. Ieder land heeft zijn eigen invoerregels. Welke dat zijn kunt u lezen in: reizen met uw huisdier en invoerregels buitenland. Gaat u dier naar een pension vergeet dan niet bij het reserveren te vragen welke eisen uw pension stelt aan het verblijf van uw huisdier. Soms wordt er naast de wettelijke verplichte vaccinaties ook gevraagd naar specifieke vaccinaties, zoals de vaccinaties voor  kennelhoest bij hond en kat. Tot slot wensen wij  u en uw dieren een hele fijne en veilige zomer toe!

De winter en de betekenis voor onze huisdieren

Gladheid en strooizout

Als er wegens gladheid gestrooid is, kunt u de voeten van uw hond beter beschermen tegen de inwerking van het strooizout. U kunt als buffer de voetkussens insmeren met vaseline of levertraanzalf  Na afloop de voeten schoonspoelen met lauwwarm water. Dit voorkomt het intrekken van vuil én vette vlekken op de vloer.

IJs

Laat uw hond niet op het ijs! Hij kan erdoor zakken verdrinken. Een ander risico is een glijd- en valpartij omdat hij totaal geen grip heeft op het ijs. Ernstige spier- en botblessure kunnen het gevolg zijn.

Sneeuw

Sneeuw zorgt vooral bij langharige honden voor een probleem. De sneeuw blijft plakken tussen de lange haren van de voetzolen, vriest aan, en er vormen zich ijsballetjes. Dit is pijnlijk voor de hond. Controleer zijn voeten tijdens een sneeuwtocht. Mocht hij toch ijsballetjes aan zijn voeten hebben, dan kunt u die het beste verwijderen door te wassen met lauwwarm water zodat ze smelten. Na afloop de voeten goed afdrogen. U kunt ook het haar van de voetzolen kort knippen zodat er geen ijs aan kan blijven plakken. Honden zijn dol op het eten van sneeuw. Probeert dit zoveel mogelijk te voorkomen. Door het overmatig eten van sneeuw komt er een ijskoude massa in de maag, waardoor ernstige maag-/darmklachten kunnen ontstaan.

Bevriezing drinkwater

Als het gaat vriezen kunt u wat suiker in het drinkwater doen van uw dieren die buiten gehuisvest zijn (knaagdieren, vogels en dergelijke). Dit voorkomt enigszins dat het water bevriest. Ook is het raadzaam uw knaagdier tijdelijk binnen te huisvesten. Houd er dan wel rekening mee dat u deze dan niet op een te warme plaats zet.

Voeding vogels

Bij sneeuw en vorst zijn de vogels u dankbaar voor een vetbolletje. Honden vinden vetbolletjes ook een smakelijk hapje. Hang bolletjes en andere voeding die voor uw hond interessant kunnen zijn, buiten zijn bereik. Zorg dat de vogels veilig buiten het bereik van katten kunnen eten!