Dieetvoer

Inleiding

Tegenwoordig kunnen dieren met bepaalde aandoeningen worden ondersteund met een speciaal daarvoor bestemd dieetvoer. In een aantal gevallen kan dit zinvol zijn. Een eerste voorbeeld is een dieetvoer voor honden ter ondersteuning van artrose. Terecht is er veel aandacht voor deze behandeling. Wij hebben hieronder een aantal gegevens over dit dieetvoer voor u op een rijtje gezet.

Dieetvoer voor honden

Dieetvoer voor honden met artrose

Artrose is een chronische en vaak progressieve aandoening van één of meer van de bewegende gewrichten, die wordt gekenmerkt door degeneratie (verval) van gewrichtskraakbeen, kleine woekeringen van nieuw bot en een ontstekingsreactie. De aandoening gaat gepaard met pijn en toenemende invaliditeit. Naar schatting krijgt zo’n 20% van de honden ouder dan één jaar met deze aandoening te maken. De behandeling bestaat doorgaans uit toediening van pijnstillende en tevens ontstekingsremmende middelen. Dit zijn de zogenaamde NSAID’s oftewel Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. In ernstige gevallen worden ook wel injecties in het gewricht toegediend met corticosteroïden.
Een geheel nieuwe benadering is een dieetvoer van omega-3 vetzuren. Dit soort stoffen helpt bij het onder controle brengen van de ontsteking en daardoor dus ook van de pijn. Daarnaast verminderen ze de activiteit van de enzymen die het kraakbeen afbreken. Kraakbeen beschermt het bot en gedraagt zich als een soort ‘schokbreker’ in het gewricht. Bij artritis wordt dit kraakbeen constant vernield door destructieve enzymen, een proces wat zelfs nog doorgaat tijdens de toediening van ontstekingsremmende en pijnverlagende middelen.

De dieetvoeren

 • Hills Prescription Diet Canine j/d* en
 • Hills Prescription Diet Canine j/d* low calorie

Samenstelling

 • Hoge gehaltes aan omega-3 vetzuren (uit diepzeevisolie) die de kraakbeenvernietigende enzymen afremmen, de ontstekingen rond en in het gewricht tegengaan en zo dus ook de pijn verminderen.
 • Natuurlijke glucosamine en chondroïtinesulfaat. Dit zijn bouwstenen voor herstel van het kraakbeen.
 • Een anti-oxidantformule met vitamine E en C, selenium en bètacaroteen die gewrichtsweefsels beschermen tegen de door de ontsteking veroorzaakte vrije radicalen.
 • Een gecontroleerde calorie-inhoud, om gewichtstoename te voorkomen en extra belasting van de gewrichten te vermijden.

Door dit dieet zal vaak de behoefte aan medicatie afnemen. Het is handig als minder vaak middelen hoeven te worden toegediend en het kan uiteindelijk zelfs kosten besparen. Daarnaast is minder medicijnengebruik voor het dier uiteindelijk veiliger. Maar het belangrijkste is dat de pijn bij het dier afneemt en de mobiliteit verbetert.

‘Low calorie’ variant

Omdat veel honden met artrose mede als gevolg van de verminderde lichaamsbeweging vaak te zwaar zijn heeft Hills ook een ‘low calorie’-variant van dit voer op de markt gebracht.

Vertoont uw hond één van deze tekenen?

 • Stijfheid en moeite bij het opstaan.
 • Minder willen spelen.
 • Moeite bij traplopen of in de auto springen.
 • Achterblijven bij wandelingen.
 • Mank lopen of rare gang.

Neem dan contact met ons op om te kijken of dit dieet geschikt is om de levenskwaliteit van uw hond te verbeteren.

Download hier de folder van Hill’s
Download hier de nieuwe folder van Hill’s

Brain Diet Hills BD

Dank zij de goed zorg worden ook onze huishonden steeds ouder. Regelmatig komt het daarbij voor dat de honden tekenen van dementie vertonen: gedrag dat niet klopt, onrust.. Niet alleen voor de gemoedsrust van de hond maar ook voor uw  eigen gemoedsrust kan het zinvol zijn hier wat aan te doen. Hills heeft hiervoor een dieet gemaakt wat vreemd genoeg voor ons nuchtere Noord-Hollanders echt werkt. Dit heeft Hills ook aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het is goed te weten dat er voor honden die wat minder worden in hun bovenkamer er een zeer succesvol medicijn is. Aarzel niet met ons contact op te nemen om uw huisdier een goed uiteinde te bezorgen.

Dieet voer bij katten

Algemeen

Dieet voer bij katten neemt een belangrijke plaats in de behandeling van diverse aandoeningen. Omdat katten vaak zeer eigenzinnig zijn in hun smaakvoorkeuren proberen wij een zo breed mogelijk assortiment te bieden van diverse merken. We hebben ons dus niet, zoals veel praktijken, vastgelegd. Wel betekent dit dat niet altijd alle verpakkingen van alle voeren op voorraad worden gehouden. Daarbij kan het voorkomen dat een andere cliënt u net voor is geweest. Via onze webshop kunt u simpel voer bestellen zodat u nooit voor niets komt. Ook is het mogelijk om het voer thuis te laten bezorgen. U krijgt bericht wanneer het voer afgehaald kan worden.

Artrose bij katten J/D

Ook voor katten met artrose heeft Hill’s een dieet wat de klachten van artrose doet verminderen. Zie voor meer informatie ook artrose op onze kattenpagina. Download hier de folder van Hill’s en doe de artrose test voor uw kat.

Royal Canin: blaasgruis dieet voor dikke katten (Moderate Energy)

Net als Hill’s heeft nu ook Royal Canin een blaasgruisdieet voor katten die op het standaard  blaasgruisdieet (urinary) te dik worden.

Nierdiëten, wat is het nut en wat is het verschil tussen de diverse diëten?

De dieetvoeren van Hill’s prescription Royal Canin Eukanuba (en anderen)  zijn gebaseerd op Evidence Based Clinical Nutrition – Evidence Clinical Based Medicine. Het zijn alle kenmerken samen die zorgen voor de aangetoonde efficiënte werking van een nierdieet en de beschermende werking voor de nierpatiënt. Een goed dieet kenmerkt zich verder door dat het “eruit haalt wat er inzit”. Echte diëten zijn daardoor vaak niet meer geschikt voor alle soorten dieren. Zo is een nierdieet door het lage eiwit en fosfor gehalte niet geschikt voor drachtige en jonge katten. Bij wet is daarom bepaald dat een dieet alleen onder toezicht van een dierenarts mag worden verstrekt. Veel nierdiëten die elders worden aangeprezen kenmerken zich doordat deze niet op effectiviteit zijn onderzocht. In feite zijn deze nierdiëten geen nierdieet, maar door bijvoorbeeld toevoeging van een klein beetje extra koolhydraten aan het standaardvoer wat verlaagd in eiwit ten opzichte van het standaard voer, zonder dat er in wettelijke zin sprake is van een dieet. Dit betekent wel dat alle dieren het kunnen eten en het dus overal verkocht mag worden.

Enkele verschillen tussen echte nierdiëten en aangepaste standaardvoeren welke onder de naam “nierdieet” worden verkocht:

 • Veel beperkter fosforgehalte (fosfor is nefrotoxisch).
 • Beperkter eiwitgehalte.
 • Eiwitten van hogere biologische kwaliteit.
 • Bufferend vermogen.
 • Aangepaste gehalte vitamines.
 • Gehalte aan omega 3 vetzuren
 • Gehalte aan anti-oxidanten.

Wat verder belangrijk is bij nierpatiënten.
Behalve een uitgebalanceerd dieet is het ook van groot belang dat de nieren zo gelijk mogelijk worden belast. Nierpatiënten zijn vaak moeilijke eters. Een andere smaak is daarbij vaak een maar kortdurend succes, mede omdat de eigenaar in zijn enthousiasme zijn kat te veel laat eten, waardoor de niervergiftiging toeneemt en de kat zich onwel voelt na het eten. Na een paar keer associeert de kat het dieet als oorzaak van zijn onwel bevinden en gaat op zoek naar andere eten, wat dan vaak ook weer tegenvalt. Op den duur gaat op deze wijze alle voedsel tegenstaan en stopt de kat helemaal met eten.
Wij hebben vele soorten nierdiëten in huis maar ook daar raakt de kat op uit gekeken als u hem meer geeft dan bij de kat past. Vraag om advies als u twijfelt over de hoeveelheid die u geeft.

Download hier de folder van Hill’s KD.
Download hier de folder van Royal Canin over nierdiëten.
Download hier de folder doe de niercheck van Novartis.