Buitenland

Disclaimer

Deze pagina is, zoals alle informatie op onze website, bedoeld om u zo goed mogelijk van informatie te voorzien en derhalve met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor veel informatie zijn we afhankelijk van derden. Wij zijn niet aansprakelijk voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen of juist nalaten van handelen op grond van informatie die via deze website is verkregen. Als u vragen heeft, neemt u dan contact op met onze praktijk. De informatie en aanbevelingen op deze website kunnen zonder voorafgaande waarschuwing of kennisgeving worden gewijzigd.

Reizen: veilig op reis met uw huisdier

Download ook het vakantie boekje van Bayer of download hier de vakantiefolder van het LICG.
U gaat op vakantie en neemt uw huisdier mee, leuk! maar er zijn wel een aantal zaken waar u goed van op de hoogte moet zijn. Als dierenarts kunnen wij u helpen met de juiste informatie. Er is ook veel informatie beschikbaar op internet. Zo geldt er sinds oktober 2007 een nieuwe EU-verordening over het reizen met honden, katten en fretten. Vanaf deze datum gelden binnen de Europese Unie de volgende algemene regels:

  1. De huisdieren moeten in bezit zijn van een paspoort volgens Europees model.
    Het nieuwe paspoort vervangt alle in Nederland reeds bestaande reisdocumenten die gebruikt worden voor het vervoer van huisdieren naar het buitenland. Het paspoort bestaat uit twee delen. Het voorste gedeelte is het officiële en gestandaardiseerde reisgedeelte en het tweede gedeelte is voor het bijhouden van gezondheidscontroles en de overige vaccinaties. De nog geldige vaccinaties en behandelingen kunnen worden overgezet in het nieuwe paspoort. Het is verstandig het oude vaccinatieboekje te bewaren.
    Sinds 1 november 2021 moeten alle honden die van eigenaar wisselen in bezit zijn van het EU paspoort. Heeft u hond nog geen paspoort dan moet u zich als  dierhouder inschrijven bij de overheid. Alleen dan kunnen we u hond als nog een paspoort verstrekken.
  2. De huisdieren moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës.
    Als u wilt reizen met uw hond, kat of fret, moet uw huisdier gevaccineerd zijn tegen rabiës. Rabiës oftewel hondsdolheid is een virusziekte die levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren inclusief de mens. Voor sommige landen geldt dat de rabiësvaccinatie al een half jaar van te voren gegeven moet worden!
    Zie ook het artikel: rabiësvaccinatie zinnig of flauwekul?
  3. De huisdieren moeten geïdentificeerd zijn door middel van een tatoeage of microchip.
    Een identificatie van uw huisdier is verplicht als u gaat reizen. Dit kan door middel van een microchip of een tatoeage. Tatoeages zijn soms nog toegestaan, maar worden in sommige landen al niet meer geaccepteerd. Als uw huisdier nog niet geïdentificeerd is kan dit gebeuren door het inbrengen van een microchip. Het nummer van de microchip wordt in het paspoort vastgelegd.
  4. Het is verstandig uw huisdier te beschermt zijn tegen de aandoeningen welke voorkomen in het buitenland.
    Het spreekt voor zich dat het verstandig is als uw dieren gevaccineerd zijn tegen de reguliere aandoeningen. Verplicht is dit veelal niet  Voor sommige landen binnen de EU zoals Engeland, Scandinavië en Ierland geldt naast bovengenoemde zaken nog een aantal aanvullende eisen. Wanneer u op reis gaat naar een land buiten de EU gelden nog meer afwijkende regels. Laat u tijdig informeren! Sommige onderzoeken moeten ruime tijd voor vertrek uitgevoerd worden.

Aanvullende eisen

De volgende eisen kunnen worden gesteld:

  • Een importvergunning.
  • Een bewijs van behandeling tegen lintwormen en/of tegen teken.
  • Een muilkorf en deugdelijke riem.
  • Een quarantaineperiode.
  • Rabiës titers een bepaalde periode na vaccinatie of voor vertrek.

Ziektes/parasieten

Het is zeer verstandig om voordat u op reis gaat uw huisdier goed te beschermen tegen bepaalde ziektes en parasieten. In het schema hieronder vindt u de belangrijkste.
Vraag gerust welke voor uw bestemming van belang zijn.

Parasieten/ziektes Middel Opmerking
Babesiose. Bloedparasiet overgebracht door teken. Vaccinatie met Pirodog Vaccinatie is kostbaar.
Het eerste jaar moet tweemaal worden gevaccineerd met een tussentijd van 3-4
weken. De laatste vaccinatie tenminste 10 dagen voor vertrek.
Daarna jaarlijks eenmalig kort voor vertrek.
Hartworm Stronghold
Milbemax
Pipetjes werken 4 weken. Blijven geven tot 3 weken na thuiskomst
Geven bij thuiskomst. Bij verblijf buitenland langer dan 28 dagen: elke 4 weken en bij thuiskomst.
Teken brengen ziekten over Frontline Scalibor pipetjes of spray werken 4 weken, halsband werkt 5 – 6 maanden
Vlooien Frontline
Stronghold
Pipetjes of spray werken 6 weken.
Pipetjes werken 4 weken.
Zandvliegjes
Bloedziekte
Leishmania
Scalibor Halsband werkt 5 – 6 maanden. Het verdient aanbeveling het dier ‘s avonds binnen te houden of door een klamboe voor steken te behoeden.

Gezien de risico’s op “tropische” ziektes is het soms verstandiger om uw huisdier niet mee te nemen! Daarnaast kan de warmte voor het dier een bezwaar zijn.

Aandachtspunten ter bescherming van uw dier

Om uw dier een plezierige vakantie te bezorgen zijn de volgende aandachtspunten van belang:

  • Een rabiësvaccinatie.
  • Een goede vlooien en teken bestrijding, en regelmatig controleren op teken.
  • Een goede behandeling tegen hartworm op de dag van thuiskomst en 1 keer per 3 weken op plaats van bestemming (hartworm komt voor in Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Griekenland).
  • Preventieve inenting tegen Babesiose.
  • Preventie wagenziekte.
  • Reismand of autogordel.
  • Houd uw huisdieren uit de volle zon.
  • Voldoende drinkwater geven.
  • Eventueel een (extra) parasol meenemen.
  • Dier niet in een afgesloten auto plaatsen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Goed opletten op ziekteverschijnselen (koorts, bloed in de urine, diarree, bloed uit de neus, benauwdheid, braken) en tijdig naar de dierenarts gaan.
  • Informeer van tevoren naar het adres van een dierenarts op de plaats van bestemming.
  • Zorg dat u voldoende medicijnen mee heeft voor uw huisdier als u deze gebruikt
  • Vraag bij ziekte of chronische aandoeningen de patiënten info mee.

Rabiës

Actueel

Nieuwe regels tav meenemen huisdier naar Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 januri 2012 gelden voor het meenemen van uw huisdier vanuit de EU naar de UK dezelfde regels als voor andere EU landen. Daarmee komt de verplichting tot het bepalen van de rabiës titer na vaccinatie, en het behandelen tegen lintworm en teken vlak voor vertrek, te vervallen. Wel gelden de andere regels zoals die voor alle EU landen gelden.

Defra has announced that new rules on pet travel will be introduced from 1st January 2012. The changes will mean that the rules on rabies vaccination for entry into the UK will be in line with the rest of Europe.

Defra has carried out a scientific risk assessment to find out how the changes will affect the level of risk of rabies entering the UK. Although the probability of rabies introduction into the UK will increase, the assessment found the risk to still be very low after the increase.
The British Veterinary Association (BVA) and British Small Animal Veterinary Association (BSAVA) are informing their members of the new rules so that the right advice can be given to pet owners planning to travel abroad with their animals.
Dogs, cats and pet ferrets entering the UK from an EU or ‘listed’ third country from 1 January 2012 must:

  • Be microchipped
  • Be vaccinated against rabies
  • Have waited 21 days after vaccination before entering
  • Have an EU Pet Passport

The current requirement to carry out a blood test followed by a six-month wait before entry into the UK will no longer be required. From 1st January pets entering from a non-listed third country must pass a blood test 30 days after vaccination followed by a three-month wait. Until now, the UK, Ireland and three other Member States have had derogations from EU pet travel rules to allow for additional controls to protect against rabies, ticks and tapeworms. Successful vaccination programmes in wildlife in mainland Europe have now allowed the UK to consider whether the additional controls for rabies are still necessary. More information is available on the Defra website, including a leaflet for pet owners.

Rabiës in het noorden van Italië

Het Italiaanse Instituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie meldt dat vanaf oktober 2008 tot en met 18 februari 2011 in totaal 287 dieren met rabiës zijn aangetroffen in 4 regio’s in het noorden van Italië. Hiervan werden 209 gevallen gerapporteerd over het jaar 2010. Opvallend is dat sinds 2010 ook rabiës onder 8 gedomesticeerde katten en een paard is vastgesteld. Tot op heden zijn geen humane gevallen van rabiës gerapporteerd in deze gebieden. De Italiaanse autoriteiten zijn bestrijdingsactiviteiten gestart, zoals het vaccineren van vossen en landbouwhuisdieren, intensieve surveillance onder wilde dieren en een voorlichtingscampagne.

Algemene informatie

Voor sommigen landen binnen de EU gelden sterk afwijkende bepalingen. Deze zijn bij ons bekend als de rode lijst. Voor landen op de blauwe lijst gelden beperkte bepalingen. Let echter wel op allerlei voorschriften. Niet alle rassen worden geaccepteerd. Muilkorf of aanlijnen kan verplicht zijn.

Rabiës titer bepaling

Algemeen

Rabiës is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Wereldwijd moeten jaarlijks 2 miljoen mensen behandeld worden omdat ze mogelijk besmet zijn geraakt met het rabiësvirus. Het aantal doden loopt in de tienduizenden (zie ook rabiësvaccinatie: zinnig of flauwekul?).
Europa is grotendeels rabiësvrij. Echter, zwervende met rabiës besmette vossen en illegaal geïmporteerde puppy’s uit het Oostblok vormen nog steeds een risico voor rabiësuitbraken in West-Europa. Reden voor landen als Noorwegen en Zweden om van hun geïsoleerde ligging gebruik te maken door met strenge grenscontrole hun landen extra veilig te houden. Om er zeker van te zijn dat de honden en katten welke deze landen binnenkomen werkelijk goed beschermd zijn tegen rabiës, nemen de autoriteiten geen enkel risico en stellen aanvullende eisen. De eigenaren moeten via een bloedonderzoek (de rabiës titer bepaling) aantonen dat de hond of kat effectief is gevaccineerd.
Ook Nederland stelt een bloedonderzoek bij uw hond of kat verplicht bij terugkomst van een reis buiten Europa uit gebieden waar rabiës heerst. Anders gezegd: u kunt zonder test met uw hond of kat naar Zuid-Amerika maar uw dier mag slechts Nederland in als is aangetoond via een bloedtiter bepaling dat hond of kat al goed beschermd was voordat het dier meegenomen werd naar met rabiës besmette gebieden buiten Europa. Met andere woorden, zonder deze test voor vertrek uit Nederland komt uw dier het land niet meer in.

De rabiës titer test is soms te laag

De rabiës titer test blijkt niet altijd in staat de bescherming na vaccinatie aan te tonen. Dit betekent dat ondanks goede vaccinatie en bescherming tegen rabiës uw hond of kat niet voldoet aan de eisen die worden gesteld en uw dier dus niet kan worden meegenomen of meer teruggenomen. Hoe dit kan wordt hieronder kort uitgelegd.
Het afweersysteem is onder te verdelen in twee hoofdgroepen: De celgebonden afweer en de afweer via afweerstoffen in het bloed (de humorale afweer). De rabiës vaccinatie stimuleert vooral de celgebonden afweer. Het zijn vooral de cellen van het afweer systeem (T-cellen) welke door de vaccinatie gedurende minstens 3 jaar worden gestimuleerd en geprogrammeerd om het rabiësvirus aan te vallen en succesvol onschadelijk te maken als deze onverhoopt het lichaam binnendringt. Naast de celgebonden afweer wordt met vaccineren in minder mate de humorale afweer (afweer via afweerstoffen), gestimuleerd. Deze soort afweer is echter van ondergeschikt belang voor het onschadelijk maken van het rabiësvirus.
Het testen van het effect van de vaccinatie, het aantonen van een succesvolle reactie van het afweersysteem is technisch niet mogelijk op het celgebonden gedeelte van het afweersysteem, maar alléén op het gedeelte van het afweersysteem wat van weinig belang is voor de bescherming tegen een rabiësinfectie. De test bestaat uit het bepalen van het gehalte aan afweerstoffen in het bloed. Is dit gehalte boven de 0.5 IU/ml, dan is men er zeker van dat het celgebonden gedeelte van het afweer systeem goed heeft gereageerd.

According to WHO/O.I.E. recommendations a titre above 0.5 IU.ml after vaccination is considered to provide sufficient protection and allows travelling under the terms of Pet Travel Scheme (PETS) and EU regulation 998/2003.

Deze indirecte manier van aantonen betekent dat het kan voorkomen dat via bloedonderzoek niet is aan te tonen dat honden of katten succesvol zijn gevaccineerd. Het dier wordt dan niet toegelaten in de betreffende landen. Zeker als het vaccineren slechts één keer is gebeurd, of als het vaccineren een aantal jaren geleden is gebeurd is het risico op een te lage titer uitslag reëel. De hond of kat is dan wel beschermd tegen een rabiësinfectie, maar dit is dan met de toegelaten en gebruikte testmethode niet aan te tonen.

Hond of kat komt het land niet in

Dit kan leiden tot vervelende situaties. Honden of katten moeten worden achtergelaten in Nederland en kunnen niet mee op vakantie of mee als u in het buitenland gaat wonen. Ook kan bij reizen buiten de EU de terugkeer naar Nederland niet mogelijk blijken.
Sommigen wagen de gok of denken dat het wel mee zal vallen of dat er aan de grens wel te praten valt. Deze mensen komen gewoonlijk van een koude kermis of thuis of proberen het dier illegaal de grens over te krijgen. Denk eraan dat op het smokkelen van huisdieren een strenge straf staat! Het enige alternatief is dat, op kosten van de eigenaar, het land van invoer de hond of kat in quarantaine houdt waarin moet blijken dat het dier niet besmet is. Door de lange incubatietijd van het rabiësvirus kan deze quarantaineperiode vele maanden duren!
Om de kans op een te lage titer zo laag mogelijk te maken adviseren wij u, indien hiervoor de tijd beschikbaar is, uw hond of kat tenminste 2 keer kort achter elkaar te vaccineren. Dit zogenoemde boosteren verkleint de kans dat bij testen de titer laag blijkt te zijn.

Titerbepaling is voor het leven

Indien eenmaal is aangetoond dat de hond of kat een goede afweer heeft opgebouwd, dan hoeft dit niet herhaald te worden mits binnen de 3 jaar opnieuw wordt gevaccineerd. Wij zullen trachten u hier op tijd aan te herinneren maar zoals voor alle documenten geldt, het blijft uw eigen verantwoordelijkheid! Houd er rekening mee dat ook fretten (net als honden, katten en mensen) geïnfecteerd worden met rabiës. Bij reizen naar het buitenland kunnen ook titerbepalingen verlangd worden voor deze diersoort.

Conclusie

Laat uw dier tenminste 2 keer inenten tegen rabiës als het dier nog niet eerder gevaccineerd is. Begin op tijd met de voorbereiding voor het buitenland. Rabiës is een serieus probleem waarvan de regelgeving dan ook serieus wordt gecontroleerd.

Rabiësvaccinatie: zinnig of flauwekul?

Wat is hondsdolheid/rabiës?

Dit is een virusinfectie die via het speeksel wordt overgebracht door het likken en bijten van wilde en tamme vleeseters (wolf en vos, maar ook kat en hond). Op de plek van de beet vermenigvuldigt het virus zich. Na weken tot maanden (de incubatietijd) bereikt het virus de hersenen. Als het virus eenmaal de hersenen heeft bereikt is de afloop altijd dodelijk. In de incubatietijd, de tijd waarin er dus nog geen verschijnselen zijn, kunnen mensen die besmet zijn geraakt met het rabiësvirus, behandeld worden met afweerstoffen. Maar dan moet men wel weten of men besmet kan zijn geraakt!

Voorkomen en verspreiding

In Nederland zijn bij mensen, honden en katten al langere tijd geen rabiësgevallen meer voorgekomen. In andere West-Europese landen komt rabiës maar sporadisch voor. In Oost-Europa, Azië, maar vooral in Zuid-Amerika en Afrika komt rabiës echter zeer veel voor. Jaarlijks worden wereldwijd zo‘n 10 miljoen mensen voor deze ziekte behandeld. Toch sterven er jaarlijks wereldwijd zo’n 50.000 mensen aan rabiës.

Rabiës bij vleermuizen in Nederland

In Nederland wordt nog wel regelmatig rabiës gevonden bij vleermuizen, maar eigenlijk nooit bij de dwergvleermuis. Dit is de vleermuis die iedereen kent, omdat je die weleens in en om het huis tegenkomt. Het rabiësvirus komt vooral voor bij andere meer zeldzame vleermuizen en is gelukkig minder gevaarlijk dan het rabiësvirus wat voorkomt bij hond en kat. Maar ook contact met dit rabiësvirus via vleermuizen kan voor de mens dodelijk verlopen. U moet vleermuizen dus nooit aanraken! Kijk voor vleermuizen die je in huis vindt voor adviezen op de website van het RIVM. Bij vermoeden van contact met vleermuizen moet dit ook altijd gemeld worden.

Rabiës via pups uit het buitenland

Veel mensen schaffen een pup aan zonder herkomstcertificaat (stamboom). Ze beseffen niet goed dat de helft van de puppies op deze wijze illegaal uit het buitenland komt. Juist in landen waar rabiës heerst zijn de pups goedkoop en is het dus voor de hondenhandel interessant om ze daar te kopen. Ze komen veelal illegaal de grens over en worden als Nederlandse pup verkocht. Op deze wijze kan er dus ook ongemerkt een pup in een gezin komen die maanden later hondsdol blijkt te zijn. Door het spelen met de pup worden kinderen, volwassenen en andere dieren in het gezin ongemerkt geïnfecteerd. Recent is dit een gezin in België en en in Frankrijk overkomen. Alle dieren die contact hadden gehad met deze pup moesten uit voorzorg worden afgemaakt. De mensen uit het gezin zijn behandeld.

Met je hond of kat (of fret) naar het buitenland

We gaan met zijn allen veel vaker en veel verder op vakantie dan vroeger. Het wordt daarbij steeds gewoner je huisdier mee te nemen. De Europese regelgeving wordt daar geleidelijk op aangepast. Zo was het tot een aantal jaren in het geheel niet mogelijk om een huisdier op vakantie mee te nemen naar Engeland. Het dier moest daarvoor namelijk 6 maanden (!) in quarantaine. Door de eenwording van Europa is er een ‘versoepeling’ van de eisen voor het meenemen van huisdieren binnen Europa. Zo is het voor veel landen sinds een aantal jaren mogelijk het huisdier slechts één keer per drie jaar te laten vaccineren tegen rabiës (mits het juiste vaccin gebruikt is) en is voor vele landen helemaal geen gezondheidsverklaring meer nodig.

Rabiës-titerbepaling

Daarentegen willen de autoriteiten van een aantal landen graag bewezen zien dat een hond (of kat) gevaccineerd is tegen rabiës, alvorens het dier tot dat land wordt toegelaten. Er wordt daarom gevraagd naar een bloeduitslag die moet bewijzen dat het betreffende dier inderdaad goed beschermd is tegen rabiës. Dit noemt men een titerbepaling. Aangezien de tijd tussen vaccinatie-titerbepaling en toestemming tot vertrek ongeveer een half jaar in beslag neemt, dient de procedure voor vakantie naar landen als Zweden en Noorwegen ruim voor vertrek gestart te worden. Voor landen buiten Europa kunnen weer heel andere regels gelden. Verder geldt in een aantal landen een muilkorf- of aanlijngebod of worden sommige rassen in het geheel niet toegelaten. Goed van te voren informeren dus! De boetes zijn hoog en in beslagname kan volgen.

De dierenarts en zijn taken in de volksgezondheid

Als dierenarts hebben wij, ook binnen de gezondheidszorg van mensen, een taak als het gaat om zoönosen. Zoönosen zijn ziekten die van dier op mens of omgekeerd overgebracht kunnen worden. De overheid gaat er terecht vanuit dat dierenartsen de regelgeving op dit punt zeer serieus nemen. Het is bovendien een taak die, indien deze niet correct wordt uitgevoerd, tot grote consequenties kan leiden. Dat dit geen theorie is mag ook wel blijken uit recente rabiësgevallen in België en in Frankrijk. Hier wordt door eigenaren van dieren misschien weleens wat te makkelijk aan voorbij gegaan.

Rabiësvaccinatie: een serieuze zaak dus!

Wij kunnen daarom niet genoeg het belang onderstrepen van de rabiësvaccinatie als u met uw huisdier naar het buitenland gaat. Met het nieuwste vaccin, een deugdelijke vaccinatie, registratie, chip en paspoort is uw dier drie jaar aantoonbaar beschermd tegen rabiës. Dus waarom een risico nemen als u even de grens over gaat?
Moet u zich eens voorstellen wat een onrust het geeft als er weer rabiës uitbreekt in Nederland en iedereen zich bij elk contact met een hond of kat moet gaan afvragen of hij of zij misschien geïnfecteerd is geraakt. Daarbij komt nog de gedachte dat de overheid kan verplichten je dier preventief te euthanaseren, omdat het mogelijk in contact kan zijn geweest met een dolle hond, vos of kat uit het buitenland.

De aanschaf van pups

Denkt u daarnaast eens na of u misschien niet één van de tienduizenden mensen per jaar kan zijn die onbedoeld toch een pup uit het buitenland heeft aangeschaft. Welke reden werd ook al weer genoemd voor het niet aanwezig zijn van andere pups of de moederhond? Zag de moederhond er eigenlijk wel uit alsof ze net een nest gezoogd had? Naast het risico op rabiës met zo’n pup uit het buitenland speelt u met de aanschaf van een dergelijke pup ook onbedoeld de hondenhandel in de kaart met landen die er hele andere maatstaven op na houden voor het houden, fokken en transporteren van honden.
Een zwerver meesmokkelen uit het buitenland is misschien goed bedoeld maar kan dus ook desastreus uitpakken! Meer informatie over de eisen voor het reizen met uw huisdier naar het buitenland en de aanvullende eisen van verscheidene landen kunt u hieronder vinden op onze website en de website van onze beroepsorganisatie www.knmvd.nl.

Voorschriften voor het reizen naar het buitenland

Doorreislanden

Houd u er rekening mee dat u ook aan de verplichtingen voldoet voor de landen waar u doorheen reist.

Voor alle EU landen geldt:

  • EU paspoort verplicht
  • Chip verplicht,
  • Om illegaal hondentransport tegen te gaan is afgesproken dat honden 21 dagen gevaccineerd moeten zijn voordat ze de grens over gaan. Omdat rabiës mag worden gevaccinneerd vanaf 3 maanden (= 13 weken) betekent dit dat de pup minstens 16 weken oud moet zijn voor hij over de grens mag.

Sommige landen hebben een aantal aanvullende voorwaarden. Alle voorwaarden per land kunt u hieronder downloaden. Er kunnen hier geen rechten aan worden ontleend.

Let op!

Voor de landen die hieronder staan geldt een uitgebreidere behandeling. Om misverstanden en bedorven vakantieplannen te voorkomen, en omdat de regelgeving lastig is en regelmatig gewijzigd wordt, raden wij u aan om contact met ons op te nemen indien u van plan bent naar één van deze landen af te reizen. Ook blijken veel zaken in de praktijk anders dan op papier. Houdt u er rekening mee dat veelal al een half jaar of langer voor vertrek begonnen moet zijn met de eerste handeling.

Hieronder vind u een overzicht van de eisen die er per land gelden. Hier kunnen geen rechten een ontleend worden. Het beste is, zoals hierboven ook vermeld staat, om contact met ons op te nemen.

[wpdm_file id=1]
(bron: knmvd)

Algemene informatie op andere sites