Tips/adviezen

Chocola en rozijnen giftig voor de hond

Vooral rond Kerstmis, Pasen en Sinterklaas als mensen volop snoepen, weten honden nog wel eens chocolade te bemachtigen. Vaak is wel bekend dat chocolade voor honden giftig is, maar niet welke hoeveelheden al een risico vormen en wat de verschijnselen zijn.

Rozijnen

Rozijnen zijn giftig voor de hond. Tussen de 15 – 30 gram rozijnen per kilo lichaamsgewicht kan al fataal zijn voor de hond. Een voorbeeld: Een Vizla (Hongaarse staander) met een gewicht van 25 kg kreeg na het eten van 450 gram rozijnen twee dagen maag-darmklachten met braken waarbij de nieren stopten met werken. Ondanks behandeling kon de hond niet meer gered worden.

Chocolade

Theobromide is het bestanddeel van cacao dat giftig is voor de hond. De werking is een beetje te vergelijken met cafeïne. Indien er wordt uitgegaan van 20 mg theobromide per gram cacao of 10 milligram per gram pure chocolade, dan moet na het eten van 75 gram chocolade door een middelgrote hond van 25-30 kilo, serieus rekening worden gehouden met vergiftiging.

Deze reep kan al giftig zijn voor een middelgrote hond! (bijvoorbeeld labrador).

Behandeling van vergiftiging door chocolade bij honden

Bron: www.poisoncentre.be

Inleiding

Chocolade bevat theobromide wat ernstige vergiftigingen kan veroorzaken bij honden. Het behoort tot de groep methylxantines waartoe ook cafeïne en theofylline behoren. Deze plantaardige alkaloïden geven een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Daarnaast geven ze een relaxatie van de gladde spieren (vooral de bronchiale) en een verhoogde urineproductie.
In onderstaande tabel staat de concentratie theobromine per gram chocoladeproduct. Een dosis van 100-250 mg theobromine per kilo lichaamsgewicht is een potentieel dodelijke dosis!

 Product  Theobromine per gram
 Witte chocolade  0,009 mg
 Oplos chocolade  0,5 mg
 Melk chocolade  1,5 – 2,2 mg
 Pure chocolae  4,5 – 16 mg
 Cacaopoeder  5,3 – 26 mg
 Cacaobonen  11 – 43 mg

Theobromide wordt bij honden langzaam door het maag-darmkanaal opgenomen. Er vertoont zich een plasmapiek na ongeveer 10 uur. Ook uren na het eten van chocolade kan het dus nog steeds zinvol zijn uw hond te laten braken. De ‘halfwaardetijd’ (de tijd die nodig is om de helft van de theobromide uit de chocolade te verteren) bedraagt ongeveer 17,5 uur. De verschijnselen kunnen dus afhankelijk van de hoeveelheid chocolade wel 1-3 dagen aanhouden.

Symptomen

De eerste symptomen beginnen na ongeveer 2-4 uur:

 • Onrust
 • Braken
 • Urineverlies
 • Diarree
 • Snelle pols
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Snelle ademhaling

Enkele uren later kunnen de volgende symptomen waarneembaar zijn:

 • Hartritmestoornissen
 • Spierstijfheid
 • Overdreven reflexen (hyperreflexie)
 • Ataxie
 • Spiertrekkingen en stuipen (convulsies)
 • Coma

18 tot 24 uur na het intreden van hartritmestoornissen, kan de dood intreden..

Therapie

Er is geen tegenmiddel (antidoot) voor chocolade. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de gevolgen. Als de hond de chocola minder dan 2 uur geleden heeft gegeten en er géén symptomen zijn, kan een braakmiddel gebruikt worden zoals apomorfine 0.02-0.04 ml/kilo IV.
Daarna kan er een herhaalde behandeling gebruikt worden met actieve kool 0.5-2.0 g/kilo of via een maagsonde iedere 4 uur gedurende minimaal 72 uur. De verdere therapie is afhankelijk van de verschijnselen.

Biotex voor het schoonmaken van honden slechter dan gedacht

Bij wondverzorging is het de bedoeling om vuil en dood of afstervend weefsel te verwijderen zonder de wond te beschadigen. Dit dode en afstervend weefsel vormt immers een voedingsbodem voor bacteriën en belemmert de genezing. Bij het schoonmaken van de wond moet het fragiele wondweefsel niet worden beschadigd. Beschadigen van de wond is niet alleen pijnlijk maar vertraagt ook de wondgenezing. De beste manier van schoonmaken is dan ook lichaamswarm schoon water waar een klein beetje zout aan toegevoegd is (fysiologische oplossing). Voor desinfectie middelen geldt het zelfde; ze mogen het weefsel niet beschadigen. Desinfecterende middelen werken in het algemeen beter in een schone wond. Toen in de jaren ’60 Biotex  werd geïntroduceerd was het een revolutionair wasmiddel. Het maakte namelijk als eerste niet alleen schoon met zeep maar met enzymen. Enzymen kunnen biologisch materiaal afbreken. De enzymen en de zepen uit Biotex (en andere wasmiddelen) breken namelijk niet alleen het vuil af maar ook het fragiele wondweefsel. Baden in Biotex met verse wonden is dan ook vaak irriterend of pijnlijk. Daarmee heeft Biotex dus niet de goede kenmerken welke het geschikt maken voor wondreiniging zoals veelal wordt gedacht. Of anders gezegd: waar Biotex wel geschikt voor is kunt u vinden op de verpakking.

Kip en rijst bij diarree niet optimaal

Het kip en rijst dieet bij diarree  is een uit de humane geneeskunde overgenomen advies. Dit advies houdt dan ook geen rekening met de verschillen tussen het maag-darmkanaal van mens, hond en kat. Honden en zeker katten zijn namelijk helemaal niet zulke goede koolhydraat verteerders als de mens. Daarentegen zijn dierlijke vetten en eiwitten voor de hond en kat veel beter te verteren. Het succes van het “kip met rijst advies” is dan vooral te danken aan het feit dat er meestal zeer weinig van wordt gegeven. Veel voederfabrikanten maken een beetje misbruik van dit gegeven door een beperkte hoeveelheid rijst, kip of “lamsvlees” toe te voegen. Dit beïnvloedt de verteerbaarheid van de rest van het voer nauwelijks.
Yoghurt is eigenlijk ideaal bij maag-darm stoornissen. De yoghurt bacteriën hebben een bewezen gunstige invloed op de darmflora. Yoghurt bestaat daarnaast uit dierlijke eiwitten en vetten. De koolhydraten in de yoghurt zijn beperkt en zijn omgezet in melkzuur. Dit blijkt voedende eigenschappen voor de darmcellen te hebben. Doordat yoghurt licht zuur is en vloeibaar wordt de maag minder geprikkeld en passeert het wat makkelijker naar de darmen. Diarree gaat bij onze huisdieren en zeker bij de kat niet zo snel over als bij mensen. Aarzel dus niet ons te bezoeken bij maag-darmklachten. Zeker als de hond of kat geen water meer wil drinken of dit niet kan binnen houden. Bij braken kan overigens beter even 12 – 24 uur helemaal niets worden gegeven. Of een kleine hoeveelheid water mits dit niet tot nog meer braken leidt.

Overgewicht: hoe kan overgewicht worden voorkomen?

Zie ook het gewichtsconsult bij onze paraveterinair.
Net als bij mensen is overgewicht bij huisdieren ongezond. Bovendien kan het een aantal kwalen verergeren, zoals artrose bij de hond en blaasproblemen bij de kat. Uit recent onderzoek is gebleken dat ongeveer 45% van de Nederlandse honden en 35% van de Nederlandse katten te zwaar is. Dit probleem speelt dus niet alleen bij uw eigen huisdier. Overgewicht wordt vaker gezien bij bepaalde rassen, vrouwelijke dieren, gecastreerde of gesteriliseerde dieren, oudere dieren en honden en katten met een aangeboren aanleg. Een goed dieet kan helpen overgewicht te voorkomen.
De meest praktische manier om overgewicht vast te stellen is door het vet op de ribben te voelen. Er is sprake van overgewicht wanneer de ribben moeilijk voelbaar zijn met de vlakke hand, omdat ze bedekt zijn met te veel vetweefsel. Overgewicht ontstaat in de meeste gevallen door fouten in de manier van voeden, bijvoorbeeld door het geven van te veel voeding, te veel “tussendoortjes” of te veel tafelresten. Sommige dieren kunnen overgewicht ontwikkelen door lichamelijke afwijkingen zoals schildklier- en hormoonproblemen, of door medicijngebruik. Deze oorzaken zijn echter zeldzaam. Uw hond of kat wordt bijna altijd te dik door te veel eten, meestal in combinatie met te weinig lichaamsbeweging.
Hoe kunt u uw huisdier helpen een fit gewicht te bereiken? Uw hond of kat verliest gewicht door minder energie op te nemen dan hij/zij nodig heeft. Het lichaam zal het eigen vetweefsel afbreken om toch de benodigde energie voor bijvoorbeeld beweging en andere functies in het lichaam te verkrijgen, met gewichtsverlies als resultaat. Een fit gewicht wordt op een succesvolle manier bereikt door een combinatie van:

 • Verlaagde energieopname door een speciaal, energiebeperkt dieet.
 • Verhoogd energieverbruik door meer beweging.
 • Veranderen van fout aangeleerd gedrag zoals bedelen, in de hand gewerkt door het geven van “tussendoortjes”.

Bedenk dat de meeste etensresten toch al ongeschikt zijn voor huisdieren. Zeker als ze al te dik zijn. Bovendien vergeet men vaak wat dit soort ongezonde tussendoortjes voor het dier betekenen uitgedrukt in menselijke termen (uitgedrukt voor een vrouw van 1,63). Hieronder een indruk van dit soort verhoudingen:

Tussendoortje voor hond van 10 kg  Aantal hamburgers voor de mens Aantal chocoladerepen (50 g) voor de mens
1 klein droog koekje 1 1
1 snee toast met boter 1 1
30 gr kaas 1,5 1,5
Tussendoortje voor kat van 4,5 kg Aantal hamburgers voor de mens  Aantal chocoladerepen (50 g) voor de mens
1 chipje 0,5 0,5
30 gr kaas 3,5 4
1 kopje melk 4,5 5
 Gewicht (gr) Kcal
Aardappelen 50 40
Andijvie 50  5
Bietjes 50 10
Bleekselderij 50 5
Bloemkool 50 5
Broccoli 50 10
Bruine bonen 50 55
Kapucijners 50 55
Courgette 50 15
Doperwten 50 30
Komkommer 115 10
Koolrabi 45 10
Maïs 50 35
Paprika 80 20
Rode kool 50 10
Snijbonen 50 10
Sperziebonen 35 10
Spinazie 70 10
Spruitjes 60 10
Tomaat 70 10
Tuinbonen 40 15
Ui 50 10
Witlof 60 5
Witte bonen 50 55
Wortel 55 15
Zuurkool 55 5

Pijnstillers voor mensen: giftig voor uw dier!

Het lijkt allemaal zo onschuldig: uw dier voelt zich niet goed en u heeft in het medicijnkastje nog wel wat pijnstillers liggen die u zelf regelmatig gebruikt.. Veel vrij verkrijgbare geneesmiddelen voor mensen zijn echter zeer gevaarlijk en zeer giftig voor het dier en kunnen soms zelfs de dood tot gevolg hebben! Een bijkomend probleem is, dat wij als mensen de neiging hebben om alle pijnstillers op één hoop te gooien en alles een aspirientje of paracetamolletje te noemen. De stoffen in pijnstillers zijn echter allemaal sterk verschillend zowel in werking als in bijwerkingen bij onze huisdieren.
Voor alle humane en diergeneeskundige medicijnen geldt dat wat voor de ene diersoort veilig is, voor de andere diersoort ernstige bijwerkingen heeft of totaal niet werkt. Daarbij komt nog dat elk medicijn zijn eigen bijwerkingen heeft en de bijwerkingen van een ander medicijn kan versterken. Dit geldt ook voor pijnstellers. Zonder kennis medicijnen toepassen bij uw huisdier is dan ook sterk af te raden. Óf het werkt niet óf de schade is enorm!

Paracetamol

Paracetamol wordt in de lever via een aantal stappen afgebroken. De tussenproducten van deze afbraakstappen zijn echter giftig voor de lever zelf. Dit betekent dat als de lever meer paracetamol krijgt aangeboden dan deze kan afbreken, zich een giftig afbraakproduct ophoopt in de lever waardoor de lever zelf vergiftigd raakt. De afbraak stopt en het dier raakt in een levercoma en zal binnen enkele dagen sterven zonder dat hier nog wat aan valt te doen. Honden, maar met name katten hebben een beperkte mogelijkheid via de lever stoffen te ontgiftigen, maar paracetamol is al gauw dodelijk. Na het geven van een ½ tablet paracetamol heeft de kat al 50% kans hieraan te overlijden! Ook bij een volwassen mens met een gezonde lever kan een éénmalige dosis van 10-20 tabletten al een ernstig of zelfs dodelijk leverfalen tot gevolg hebben. Waartoe dat leidt kunt u overal op internet vinden.

Ibuprofen

Kan leiden tot schade aan de nieren en kan maagzweren veroorzaken bij honden.

Aspirine

Aspirine is zeer giftig voor de kat! Het remt, net als bij mensen, de bloedstolling via de bloedplaatjes. Het kan leiden tot schade aan de nieren en het kan bij honden maagzweren veroorzaken. Als dierenkliniek hebben wij verschillende soorten medicijnen en pijnbestrijdingsmiddelen voor uw dier beschikbaar. Onze dierenartsen weten precies welke medicijnen en pijnstillers u aan uw dier mag en kunt geven. Heeft u een dier met pijn- en/of andere klachten, ga dan niet zelf dokteren maar raadpleeg uw dierenarts.

Ogen schoonmaken niet met gekookt maar met zout water

Veel mensen gebruiken gekookt water voor het schoonmaken van ogen. Het drinkwater in Nederland is echter van dermate goede kwaliteit dat het koken voor het schoonmaken van ogen, volstrekt overbodig is. Wel is water irriterend voor het oog doordat het hoornvlies uitdroogt. Het traanvocht dat het oog beschermt is zout. Aan het water waarmee het oog wordt schoongemaakt kan dus het beste ook wat zout worden toegevoegd. Gewoon leidingwater dus en één afgestreken theelepel zout op een kopje water volstaat.

Verzekeren van uw huisdier

Als kliniek hebben wij alle faciliteiten om uw huisdier zeer complete en uitstekende zorg te bieden in de breedste zin van het woord. Optimaal gebruik maken van onze mogelijkheden kan betekenen dat wij samen met u een keuze moeten maken tussen de behandelingsmogelijkheden en de daarbij behorende kosten. Uw dier ‘voordeliger’, maar daardoor minder optimaal behandelen betekent in de praktijk vaak minder onderzoek naar achterliggende oorzaken met daardoor minder gerichte behandelingen en minder inzicht, begeleiding en verzorging gedurende het ziekteproces. Gelukkig gaat dit vaak goed maar soms leidt dit tot complicaties die bij een meer volledige diagnose hadden kunnen worden voorkomen. Voor u als cliënt zal het een ontevreden gevoel geven als achteraf blijkt dat had het anders had gekund of gemoeten.
Bij dieren die verzekerd zijn is er vaak meer de mogelijkheid optimale zorg te kiezen. vaak is een flink deel van de kosten gedekt en daardoor zij de kosten voor u als huisdierbezitter beter te overzien.
Er zijn verschillende huisdier verzekeringen

Om de administratieve afhandeling zo eenvoudig mogelijk te houden verzoeken wij u voor het consult aan te geven of u verzekerd bent. Indien u twijfelt of de kosten voor onderzoek of behandeling worden vergoed, neem hier dan vooraf contact over op met uw verzekering.

Vuurwerkangst bij uw huisdier

Vuurwerkangst bij uw huisdier

Verschijnselen

Veel huisdieren worden erg nerveus of zelfs angstig door vuurwerk. Bijbehorende verschijnselen kunnen zijn:

 • Verstoppen, ineengedoken zitten.
 • Bij het minste of geringste blaffen of piepen.
 • Niet meer naar buiten durven.
 • Opeens weer onzindelijk zijn.

Wat u kunt doen

 • Zorg dat uw huisdier niet kan ontsnappen.
 • Neem uw hond mee in de (woon)kamer, waarin u zichzelf bevindt, doe de gordijnen dicht en zet een muziekje op.
 • Geef een kat eventueel de gelegenheid ergens weg te kruipen, bij voorkeur op een vertrouwde plek, of anders bijvoorbeeld onder een bed of in de kelder of inpandige badkamer.
 • Laat uw hond tijdig uit en houdt hem aangelijnd. Ga daarvoor desnoods met de auto naar een rustige plek.
 • Laat uw hond uit samen met een hond die duidelijk niet bang is.
 • Laat uw eigen schrik liefst niet merken en negeer schrikreacties van het dier.

Wat u vooral niet moet doen

 1. Het dier niet alleen thuis laten!
 2. Het dier niet straffen en ook niet begripvol toespreken.
 3. Het dier niet laten vluchten bij de prikkel vandaan. Dit is zelfbelonend gedrag en verhevigt vaak de verdere reacties.

Training en conditionering

Angstige honden lijden. Sommige honden raken compleet in paniek bij het horen, ruiken en zien van vuurwerk. Helaas beperkt zich dit niet alleen tot oudejaarsavond. Om langdurig gebruik van kalmeringsmiddelen te voorkomen is het daarom beter te proberen de angst bij het dier weg te nemen. Daarbij is de invloed van de eigenaar immens groot, Veel baasjes hebben, hun hond onbedoeld het angstige gedrag aangeleerd. Vreemd gedrag van een voor de hond in rang hogere mens is een bevestiging dat er wel iets engs aan de hand moet zijn. Laat daarom niets van de eigen schrik merken en negeer de reacties van het dier. De invloed van andere honden moet ook niet worden onderschat. Het nieuwe jaar inluiden bij vrienden met een angstige hond kan verstrekkende gevolgen hebben voor de eigen hond, vooral wanneer dit dier merkt dat angstige gedrag veel troostende aandacht oplevert van omstanders. Daarnaast kunt u eventueel gebruik maken van een bandje of CD met geluiden en langzaam het volume daarvan opvoeren. Ook is hiervoor een CD met vuurwerkgeluiden beschikbaar. De bedoeling is gewenning, eventueel versterkt door associatie van lawaai met iets leuks of iets lekkers.

Kalmeringsmiddelen

Er zijn middelen die het angstgevoel bij de dieren doen afnemen. Zij kunnen in combinatie met gedragstherapie worden ingezet. Sommigen daarvan werken direct na toediening, andere moeten om resultaat te verkrijgen ruim van te voren te worden toegediend.

Vetranquiltabletjes

Het werkzame bestanddeel hiervan, 25 mg acepromazine, heeft een remmende werking op het centrale zenuwstelsel. Wegens individuele verschillen in gevoeligheid, zoals overigens bij alle kalmeringstabletten, moet bij voorkeur de dosering voor elk dier apart worden vastgesteld. Het is raadzaam met een lage dosis te beginnen. Overigens is voor de kat zelden een kalmerend middel nodig. Zeker als het dier alleen gelaten wordt redt het zich zelfs beter zonder een kalmerend middel omdat dit tevens versuffend werkt.
De overheid heeft de overtuiging gehad dat het middel zo veilig was dat het een tijdlang vrij verkocht mocht worden, dus zonder tussenkomst van een dierenarts. Helaas zijn er in die tijd een aantal ongelukken gebeurd waardoor Vetranquil een slechte naam heeft gekregen. Zo is bijvoorbeeld per ongeluk de dosering voor een kat aan een paard gegeven. Het is bij dit middel belangrijk dat het met kennis van het dier moet worden toegepast. Inmiddels is dit middel weer enkel op recept verkrijgbaar gemaakt.
Inmiddels passen wij Vetranquil al 28 jaar in onze dagelijkse praktijk toe omdat het bijvoorbeeld in lagere doseringen al werkt tegen misselijkheid van andere narcose middelen. Hierbij zien we zeer goed of een dier in opname gevoeliger wordt voor geluid of verkeerd reageert. Dit is een zeldzaamheid maar kan bij ieder medicament voorkomen.
Vetranquil is een goedkoop en effectief middel, wat ook zeer veilig is mits het wordt toegepast bij de juiste dieren en op de juiste manier.

Nog enkele aanwijzingen voor gebruik
 • De werkingsduur van Vetranquil is 6 tot 13 uur.
 • Voor opdoen van ervaring enige dagen eerder beginnen.
 • Voor effect op oudejaarsnacht’s middags al beginnen de dosering op te bouwen.
 • Bij jongere dieren is de werking over het algemeen korter.
 • Oudere dieren hebben een relatief lage dosis nodig.
 • Een hogere dosis is sterker kalmerend, maar heeft ook een langere werkingsduur.
 • Ingeven op een lege maag geeft een snellere werking.
 • Bij hartpatiënten, epileptische of erg oude dieren eerst overleggen met de dierenarts.
Bijwerkingen

Vooral bij te hoge doseringen kunnen verschijnselen optreden die wat aan dronkenschap doen denken. Het dier kan wat slap op de benen worden en zuchtend gaan ademen, als gevolg van een verlaagde bloeddruk. Laat het dier dan zijn roes uitslapen op een warme(!) plek en verlaag de volgende keer de dosering en geef die op een volle maag.

Clomicalm

Dit medicijn is onder andere geregistreerd voor gebruik bij verlatingsangst. Deens onderzoek heeft aangetoond dat ook angst voor vuurwerk hiermee effectief kan worden bestreden. Het middel is vooral nuttig om al tijdens de training en conditionering de angst te verminderen, vooral omdat is aangetoond dat angst het leervermogen blokkeert. Daarbij blijft de gedragstherapie wel de hoofdzaak. En omdat deze meestal geruime tijd in beslag neemt, kan het raadzaam al zeer tijdig, bijvoorbeeld al eind november, met de toediening te starten.

Selgian

Dit product is vooral bedoeld voor de bestrijding van hyperactiviteit bij jonge honden en stressgestuurd plasgedrag bij katten. Het middel heeft echter geen duidelijke angst verminderende eigenschappen en is daardoor – ook volgens de fabrikant – geen eerste keuze bij de bestrijding van vuurwerkangst.

Alprazolom (Xanax)

Dit (humane) geneesmiddel is niet geregistreerd voor gebruik bij dieren. Het gebruik bij uw huisdier is echter toegestaan op grond van de vrijstellingsregeling van de Diergeneesmiddelenwet. Zie ook de cascade regelingXanax behoort tot de groep medicijnen die benzodiazepines worden genoemd. Deze geneesmiddelen onderdrukken het zenuwstelsel, waardoor angst afneemt, het dier rustiger wordt en spieren ontspannen. Hoewel het bij veel honden goede resultaten geeft zijn er ook honden die verschillend reageren op Xanax. Honden kunnen onrustig worden, maar ook kan slaperigheid ontstaan. Ook kan Xanax effect hebben op de spieren waardoor er spierzwakte ontstaat. Van te voren is niet precies aan te geven hoe uw hond zal reageren. Het is dus het beste dit middel langer van te voren te geven om de juiste dosering vast te stellen. Het gebruik bij katten is niet 100% vertrouwd. Bij deze groep medicijnen wordt een enkele keer gemeld dat dit een verminderde leverfunctie kan veroorzaken bij katten. Totdat hierover meer bekend is, wordt geadviseerd terughoudend te zijn met het gebruik van diazepines bij katten. Xanax tabletten zorgen voor een wat langzamere afgifte van het werkzame middel. Het werkt dus langer en minder plotseling. Dit effect bestaat alleen als de tablet in zijn geheel wordt gegeven.

Geurstoffen (Feromonen)

Bepaalde diersoort eigen geurstoffen (feromonen) werken kalmerend op huisdieren. Deze geurstoffen worden door de mens niet waargenomen en zijn onschadelijk. Ze zijn op de markt gebracht voor honden: “D.A.P.”. en voor katten: “Feliway”. Er zijn twee presentaties: de Verdamper en de Spray. De Verdamper is bedoeld voor in huis; de Spray kan binnenshuis worden gebruikt voor de bench of de kattenmand, maar ook buitenshuis, bijvoorbeeld in de auto. Voor meer informatie kunt u eventueel bellen of langskomen (ook buiten de spreekuurtijden).
Gebruik van de Verdamper:

 1. Steek de D.A.P.® of Feliway®Verdamper ca. 2 weken tevoren in een stopcontact, in de ruimte waar de hond respectievelijk de kat slaapt.
 2. Laat de verdamper dag en nacht in het stopcontact.
 3. Laat de D.A.P.® of Feliway®Verdamper na Oud en Nieuw nog minimaal een week in het stopcontact.

Thundershirt

Zie ook het gastenboek: Max is blij met zijn Thundershirt!
Het Thundershirt is een hulpmiddel om angst bij honden te verminderen of zelfs te stoppen. Er zijn veel honden die een vorm van angst hebben. Veel dingen die wij mensen normaal vinden zijn voor honden niet te begrijpen. Leg je hond maar eens uit wat onweer is. Het komt onverwacht en je kan de hond er niet op voorbereiden. Onweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen, auto rijden, en andere zaken die angst veroorzaken zijn een vervelende bijkomstigheid van het hebben van een hond. Het Thundershirt werk door het aanbrengen van druk op het lichaam van de hond. Hierdoor wordt de hond rustig. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van de Thundershirt. Het ontwerp van Thundershirt geeft een zachte, constante druk. Dit heeft een kalmerend effect voor de meeste honden, als ze angstig, bang of zeer actief zijn. Deskundigen geloven dat druk een kalmerend effect op het zenuwstelsel heeft. Het verlichten van angst door middel van druk is al jaren een gangbare weg bij mensen. Denk maar eens aan ouders die hun pasgeboren kind in doeken wikkelen (inbakeren) om het te troosten en tot rust te brengen. Ook hier in de praktijk houden wij dieren vaak stevig en dicht tegen ons aan om ze zo een beschermend en veilig gevoel te geven.
Maar het Thundershirt is ook een zeer nuttig instrument voor het beheersen van prikkelbaarheid of hyperactiviteit met vreemden, aan de riem lopen, of in een trainingsomgeving. De kalmerende werking van Thundershirt helpt een hond te focussen (of heroriënteren) in een meer constructieve richting, waardoor training meer effectief is. Het is niet de bedoeling dat een hond het Thundershirt de gehele dag draagt. Het thundershirt is te bestellen via onze webshop maar aan te raden is eerst op het gedragsspreekuur te komen om hier meer uitleg en begeleiding bij te krijgen. Zie ook ons gastenboek:

Een bijkomend probleem: gladheid en strooizout

In de winter is het ook vaak glad en wordt er regelmatig gestrooid. Zout kan bij honden en katten een ontsteking veroorzaken van zoolkussens/tussenteenhuid. Het is aan te raden om de voetjes van uw huisdier bij binnenkomst te wassen met ruim water en daarna goed af te drogen. Dit kan deze problemen meestal voorkomen.

Ervaringen met de geluiden training cd

Mijn twee honden, Friese Stabij en Stabij Wetterhoun van ca. 14 jr. hebben oudejaarsavond 2006-2007 kalmerende pillen gehad; reageerden daar te sterk op (bijna bewusteloos, 3 dagen een kater). Dat beviel dus niet (de Wetterhoun is bang voor onweer en steekt zijn broer aan, daarom pillen geprobeerd). Dec. 2007 stuurde dr. Van Os ons een cd-tje met “enge geluiden”, en dus ook vuurwerk, geweldig idee! Omdat ik veel met de honden alleen ben en ze (te) veel aandacht geef, ben ik de 1e week met het cd-tje begonnen als ik bezoek had, (lekker kleppen bij de koffie) om te voorkomen dat ik hun reactie zou oproepen. Wel het bezoek en de buren ingelicht. Begonnen op geluidssterkte 3 op m’n minisetje. Daarna iedere keer als ik huishoudelijk werk deed, en dus niet in de kamer maar wel in de buurt was, ca. 5 keer per dag. Steeds luider tot stand 15 op repeat het vuurwerk laten horen. De honden sliepen oudejaarsavond en reageerden niet eens op de lichtflitsen (ik heb geen gordijnen en heel grote dakramen).
Ik ben blij met het verzinnen van dit idee, en dus met het cd-tje!
Dank je wel!

Vuurwerk angst enquête

Beste huisdier eigenaar,
Hartelijk dank dat u even de moeite neemt deze enquête in te vullen. Ieder jaar rond de jaarwisseling zijn er weer veel dieren die last hebben van het geknal van vuurwerk. Lang niet iedereen weet dat er diverse effectieve hulpmiddelen bestaan om uw dier te ondersteunen.
Wij hebben deze enquête opgesteld om:

 1. Meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden en de werking van middelen die dieren ondersteunen bij vuurwerk angst.
 2. De dosering en werkzaamheid van de middelen te noteren in de kaart van cliënten welke bij ons zijn ingeschreven.
 3. Indien u dit wenst u volgend jaar op tijd te waarschuwen en van een zo goed mogelijk advies te kunnen voorzien.

Vuurwerkangst enquête formulier (Word document)
Kies voor “opslaan” en kies een terug te vinden plaats in uw bestanden om het formulier tijdelijk op te slaan.
Het formulier is een Word bestand. U kunt het invullen en weer opslaan.
Vervolgens kunt u het formulier als bijlage bij een e-mail naar ons mailen: dierenkliniek@ossehoofd.nl met als onderwerp vuurwerkangst enquête.
U kunt het ook uitprinten en opsturen naar:
Dierenkliniek ’t Ossehoofd
Vuurwerkangst enquête
Berckheidelaan 8
1701 VG Heerhugowaard

Slakkenkorrels niet alleen giftig voor slakken…

Het is een mooie dag in de nazomer, begin herfst en de eerste bladeren vallen van de bomen. Aangezien de zon aangenaam schijnt is het een ideale zaterdag om in de tuin aan de gang te gaan.
Al schoffelend en omkruid wiedend valt op hoeveel planten door de slakken zijn aangevreten. Daarom nog maar even wat slakkenkorrels halen bij het lokale tuincentrum.
“Is het een veilig middel meneer? Ja absoluut mevrouw, het werkt heel goed tegen slakken maar pas op met uw huisdieren en kleine kinderen! Maar over het algemeen vinden ze de korrels niet lekker.”
Op zondagochtend is het altijd gezellig om met de hele familie te ontbijten. Kater Hansje hoort daar ook bij maar hij wordt gemist. Gelukkig komt hij zoals altijd binnengewandeld. Hij lijkt alleen wel erg wankel en onrustig. Ook zijn ogen staan vreemd en hij kijkt iedereen met wijde pupillen aan. O jee, dat ziet er niet goed uit. Meteen de dierenarts maar gebeld. Of we direct konden komen. Bij de dierenarts blijkt dat Hansje ook nog moet spugen, zijn temperatuur is te hoog en hij begint steeds sneller te ademen. Wat zou er gebeurd zijn? Geen verwondingen of aanwijzingen voor een aanrijding. Misschien wat raars gegeten?…….Nee, dat doet Hansje nooit, maar wat zou het dan moeten zijn? Zouden het misschien de slakkenkorrels van gisteren kunnen zijn? Met wat schuldgevoel wordt het vermoeden uitgesproken en verteld dat er gisteren slakkenkorrels zijn gestrooid. De dokter denkt toch niet dat ……
Inderdaad, slakkenkorrels bevatten een giftige stof genaamd Metaldehyde. Als uw hond of kat deze korrels op eet kunnen ze binnen enkele uren gaan speekselen, braken, trillen en hijgen. Hoe meer ze hebben binnengekregen hoe ernstiger deze verschijnselen zijn. In de uren daarna raakt het zenuwstelsel steeds meer in de war. Naast krampen en vreemde oogboldraaiingen kan uw huisdier ook agressief of angstig worden. Indien het net gebeurd is dan heeft het zin om uw dier te laten braken om te voorkomen dat de metaldehyde door de rest van het lichaam wordt opgenomen. Daarnaast is het belangrijk om de zenuwverschijnselen te onderdrukken met medicatie. Ook kan het voor het dier prettig zijn het bewustzijn te onderdrukken. Omdat spieren van hart en longen minder goed gaan functioneren is het goed zuurstof te geven De eerste 12 tot 24 uur zijn het moeilijkste voor de kat of hond, maar dan is deze levensbedreigende fase wel achter de rug. De dagen er na verlaat het slakkengif via lever en nieren het lichaam, die daardoor ernstig beschadigd kunnen raken. Bloedonderzoek kan uitwijzen hoe groot de schade is en of er een aanvullende behandeling moet worden ingesteld.
Kortom, wees voorzichtig met zomaar wat strooien in uw tuin. Korrels moeten bij voorkeur een duidelijke kleurstof bevatten. Roze, blauwe of gifgroen gekleurd braaksel kan zo herkend worden als een mogelijk geval van een (onbedoelde) vergiftiging.
Vergiftigingen kunnen gemeld worden bij ons Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Hier verzamelt men gegevens van vergiftigingsgevallen die van dienst kunnen zijn bij de behandeling en de inschatting van de ernst van de vergiftiging. Artsen maar ook dierenartsen hebben toegang tot deze databank met vergiftigingsgevallen. Onbedoelde vergiftigingen van huisdieren en kinderen komen relatief vaak voor.