Nieuwsbrief mei 2015

Lief en leed

Na het afscheid van twee werknemers mogen we er nu twee verwelkomen!

Dierenarts Olivier Boon en paraveterinair Melanie Bouwens hebben afscheid genomen van ons en gaan hun kunde en kennis bij een andere dierenartspraktijk inzetten.

Melanie heeft ons team gedurende 14 jaar versterkt en wij vinden het dan ook jammer haar te zien gaan. Ze heeft elders een baan gekregen bij een praktijk dicht aan huis waar ook haar man werkt. Voor Melanie een ideale kans, maar dit betekent voor ons dat we het nu zonder haar moeten doen. We wensen je veel succes, Melanie!

AntonWelkom

Gelukkig vertrekken er niet alleen mensen maar komen er ook nieuwe werknemers bij zoals Dierenarts Anton Berkhemer. Anton is 27 jaar en behoort volgens eigen zeggen tot de gelukkigen die in één keer tot de studie Diergeneeskunde zijn ingeloot. In zijn studietijd heeft hij gespeeld in een rugby team.

Een beginnerscursus paarden bleek leuker dan verwacht en heeft geleid tot liefde voor de paardensport. Daarnaast is Anton een trouw wintersportganger en houdt van reizen en hoopt binnenkort hockey weer op te kunnen pakken. Vorig jaar heeft hij zijn studie Diergeneeskunde afgerond. Hij heeft werkervaring opgedaan middels twee praktijkwaarnemingen en wordt thans intern verder opgeleid door zijn collega’s.

Ook een nieuw gezicht is paravetenair Kim Greuter. Kim is 21 jaar en ze heeft in de zomer 2013 haar diploma van de vakopleiding in Barneveld gehaald.  Zij en haar zes tamme ratjes verhuizen binnenkort naar Heerhugowaard. Haar paard, tamme eenden en gans blijven bij haar ouders waardoor ze daar een groot deel van haar vrije tijd te vinden zal zijn. Ook Kim houdt van paardrijden, schrijven voor het clubblad van de rijvereniging, lezen en fotografie.

U kunt Anton en Kim tegenkomen in de dierenkliniek in Heerhugowaard en in de nabije toekomst ook in Zuid-Scharwoude.

Sam zoekt een baas!

15_Ja_Dig_Sammy_2015-04-31

In augustus 2014 kwam ze bij ons binnen, onze Sam. Ze zag er niet uit omdat ze onder de huiduitslag zat vanwege een ernstige voedselallergie. Niet voor iets in het bijzonder maar eigenlijk voor bijna alles. Na heel veel dokteren, uitzoeken en puzzelen hebben we Sam weer kunnen omtoveren tot een representatieve bonte poezendame waar je mee voor de dag kunt komen.

Sam is 11 jaar jong en ze is een ontzettende knuffelkont. Ze ontvangt graag liefde en geeft dat ook. Een aai over haar bol wordt beloond met een spin-serenade. Ze is royaal met kopjes geven en vindt het ook erg gezellig om op schoot te zitten. Maar… ze kan niet springen! Ze klimt dus in je benen/broekspijp omhoog tenzij je haar voor bent om haar op schoot te zetten. Een klein zonnetje en ze gaat er tevreden van genieten. Sam kan prima een leven binnenshuis leiden.

Sam heeft een eigenaar nodig die er echt héél goed op let dat ze alleen haar eigen eten eet en helemaal niets anders! Geen kruimeltje brood, koek, stukje kaas, een verdwaald honden- of kattenbrokje. Bovendien is Sam ook nog allergisch voor gras. Als ze ook maar iets verkeerds eet, zit ze weer onder de huiduitslag en duurt het weken voor dat weer goed is.

Wij zoeken voor Sam een eigenaar die haar leven zo kan inrichten dat ze alleen haar eigen voer binnenkrijgt. Een huis met tuin wordt lastig tenzij er een betegelde tuin is, kleine kinderen morsen met hun eten en bij andere huisdieren bestaat altijd het risico dat er voer blijft liggen.

Denkt u dat u Sam kunt helpen haar aan haar zeer specifieke dieet te houden en ziet u een relatie met haar wel zitten? Neem dan contact op met Mariska. Telefonisch: 072-5744959 (maandag, woensdag en donderdag) of middels een e-mail naar mariska@ossehoofd.nl.

Sam is echt een geweldig kat dus we zullen haar missen!

Nieuw paspoort zet malafide handel de voet dwars!

Werk niet mee aan illegale puppyhandel: koop uw pup bij een betrouwbaar adres en controleer het paspoort.

Er is de laatste jaren veel aandacht voor de illegale handel in puppy’s uit Oostbloklanden als Polen, Tsjechië, Roemenië en Hongarije. Ondanks al informatie komen naar schatting jaarlijks zo’n 75.000 puppy’s naar Nederland. Deze hondjes zijn afkomstig uit zogenaamde puppy farms waar honden niet behandeld worden als huisdier maar wordt gefokt uit puur winstbejag. Er worden te veel dieren bij elkaar gehouden, de hygiëne laat te wensen over, moederdieren zijn niet gevaccineerd en de puppy’s worden te vroeg bij de moeder weggehaald. Omdat deze honden komen uit landen waar nog rabiës heerst is er ook een risico voor u gezondheid en die van uw omgeving. De overheid stelt hier dan ook paal en perk aan door import van deze honden te verbieden indien ze niet in bezit zijn van geldig Europees paspoort en tenminste een rabiës vaccinatie van een aantal weken oud. Een rabiës vaccinatie kan niet vroeger dan een leeftijd van 3 maanden. Daarmee is het dus niet meer legaal om puppy’s uit het Oostblok naar Nederland te transporteren.

Het Europees paspoort is hiertoe vernieuwd en mag alleen nog worden uitgegeven door dierenartsen. Elk paspoort heeft daartoe een uniek nummer wat de dierenarts moet bijhouden in een register. De chip en vaccinatie gegevens moet zijn geseald. Helaas blijft het mogelijk om illegaal zulke hondje Nederland binnen te smokkelen. Het nieuwe paspoort maakt het nu mogelijk om voor u te controleren of het om een legaal hondje gaat wat dus een paspoort moet hebben dus in Nederland gevaccineerd moet zijn bij een Nederlandse dierenarts. Koopt u een hondje zonder dit paspoort dan werkt u dus niet alleen mee aan het in stand houden van deze malafide praktijken maar loopt u ook het risico een met rabiës besmet hondje in huis te halen en daarmee de gezondheid van uzelf en die van uw omgeving in gevaar te brengen.

Overweegt u de aanschaf van een puppy? Oriënteer u dan goed waar u uw hondje aanschaft. Ga voor een veilige koop naar een rasvereniging, asiel of anderszins goed aangeschreven staande instelling. Koopt u van een particulier, zoek dan informatie op internet over de betreffende verkoper. Zorg ervoor dat u zowel het vader- als het moederdier kunt zien. En vraag om het paspoort en neem desnoods contact op met de Nederlandse dierenarts die in het paspoort hoort te staan en het paspoort nummer moet kennen. Zorg dat chip van de hond en paspoort overeen komen.

Dus : Smelt niet meteen bij het zien van de pup maar gebruik ook uw gezonde verstand als u tot aankoop overgaat. Zo kunt u meehelpen de illegale handel in puppy’s een halt toe te roepen en een gezond puppy aan te schaffen.

Diergeneeskundige interessant

Bewegingsadviezen voor honden met artrose en gerelateerde aandoeningen.

Zoals alles in het lichaam, vergt ook het kraakbeen van je gewrichten onderhoudt. Bewegen en gedoseerd belasten zorgt er voor dat de gewrichtsvloeistof die niet alleen smerende maar ook voedende eigenschappen heeft, in het kraakbeen terecht komt. Wordt een gewricht overbelast dan treedt een ontstekingsreactie op en raakt de balans in het onderhoud verstoord. Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat, dunner en zachter wordt en zo een negatieve en beperkende invloed heeft op het bewegingsapparaat van de hond.

Bij artrose is er door het slechtere kraakbeen eerder sprake van het overbelasten van gewrichten. Het is de kunst voor u als eigenaar om te zorgen dat uw hond zijn gewrichten niet overbelast maar wel voldoende beweging krijgen. Adviezen als: zoveel keer per dag zoveel minuten lopen met een bepaalde snelheid, houden dan ook geen steek omdat hierbij voorbij wordt gegaan aan de hoeveelheid beweging die de hond zelf al neemt in en om het huis. Uit rust naar het hek of de deurbel rennen, is ook beweging die meetelt in de bewegingshoeveelheid over de dag genomen. Het uitgangspunt is niet wat de hond zou mogen of moeten kunnen maar wat de hond op dat moment aankan. Door observeren en beter te leren kijken, kunt u leren hoe hoog de belastbaarheid van uw hond ligt. Bedenk dat de hond niet zelf naar de klachten van zijn lichaam kan luisteren en ernaar kan handelen; daar heeft hij u voor nodig. Daarnaast is ook de soort beweging van groot belang voor de aandoening.

Zo worden heupen bijvoorbeeld zwaar belast bij spel op gladde vloeren, het springen in de auto, de trap oplopen en een duin beklimmen uit het water de kant op springen. Dus bij een opwaartse beweging. Heupen worden minder belast met wandelen aan de riem of in lichte draf naast de fiets lopen. Ellebogen worden zwaar belast met de trap aflopen, uit de auto of van de bank springen dus met een neerwaartse beweging. Overgewicht: Of de hond wil of niet, het teveel aan kilo’s moet altijd worden meegenomen. Bovendien heeft vetzucht een negatieve invloed op de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen.

Bij natuurlijk gedrag als opwinding, spel, waakgedrag of begroeten, vergeet een hond algauw zijn lichamelijke beperkingen wat tot overbelasting kan leiden. Een waakse Rottweiler zet elke klacht opzij als er gewaakt moet worden. Een hond waar het jachtinstinct boven komt, zal vol achter dat konijn of die kat aan gaan ook al doet dat daags ernaar enorme pijn. Opstartmoeilijkheden: Klachten van (beginnende) artrose worden vaak minder na een tijdje bewegen. Hierdoor lijkt de hond alleen moeite hebben met het opgang komen. Dan kan weer overbelasting ontstaan omdat de eigenaar denkt dat het hond het gewoon weer doet en lekker met het dier bezig is. Als de hond daarna enkele uren later toch moeilijk uit zijn mand opstaat, blijkt het dus toch overbelasting.

De hond kan niet bedenken dat het rondje wat korter moet, de bal niet zo vaak moet worden opgehaald of het spel met andere honden eerder moet ophouden. Hier is een grote rol voor u weggelegd…

Trainen en bewegen bij artrose:

  • Rust roest. Niet alleen een oud gezegde , maar het is ook werkelijk waar. Te weinig beweging geeft extra stijfheid omdat het kraakbaan niet meer gesmeerd en gevoed wordt.
  • Bij alles wat je met de hond doet: Liever korter en vaker.
  • In principe aan een losse lijn.
  • Indien aan de fiets. Kies een tempo waarbij de hond nog kan blijven draven. Wordt dit ongemakkelijk dan zal de hond in galop willen gaan. Galop is dus te hard.
  • Kijk goed hoe de hond uit zijn mand komt en hoe de eerste stappen zijn. Is het dier erg stijf, dan moet de beweging nog minder. Gaat het goed, dan kan het mogelijk iets meer.
  • Als er medicijnen als NSAID’s (Non Steroid Anti Inflammatory Drugs) zoals Meloxydyl worden gebruikt die gewoonlijk goed werken, weersta dan de verleiding om meer wat al snel teveel is, met de hond te doen.

Tot slot: Let goed op de signalen die uw hond afgeeft en blijft vooral samen genieten!

De ziekte van Lyme bij honden

Goed om te weten: Vaccineren tegen de ziekte van lyme (Borreliose) en nieuwe middelen tegen teken.

Wat is de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorfi die wordt overgedragen door de teek Ixodes Ricinus. (de harde bosteek) Niet elke Ixodes-teek is drager van deze bacterie. Uit onderzoekt blijkt dat 20% tot 40% van de Nederlandse teken met de Borrelia-bacterie is besmet.

Hoe raakt een hond besmet met de Borrelia-bacterie?
Honden lopen het risico na een beet met een besmette teek de ziekte van Lyme te ontwikkelen mits deze minimaal 24 uur op de hond blijft zitten. Bij snelle verwijdering van de teek is de ziekte van Lyme dus te voorkomen.

Symptomen
Op de plek van de geinfecteerde beet ontstaat vaak geen rode plek (erythema migrans) zoals bij mensen. Een bult op de plek van de tekenbeet is evenmin een aanwijzing voor de ziekte van Lyme. De symptomen van Lyme kunnen lang op zich laten wachten en kunnen erg vaag en algemeen zijn. De klachten zijn afhankelijk van de plek in het lichaam waar de bacterie zich nestelt.  Het kan (2 tot 5) maanden duren voor de symptomen van Lyme zichtbaar worden. Veel honden vertonen zelfs helemaal geen ziekteverschijnselen terwijl zij wel besmet zijn. Veel voorkomende symptomen zijn wisselende kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten) in de buurt van de tekenbeet, koorts en sloomheid. Heel zeldzaam is er sprake van zenuwafwijkingen of ontstekingen aan nieren of hartspier. Oudere honden en honden met een slecht afweersysteem lijken gevoeliger voor deze ziekte.

Het stellen van de diagnose
Op basis van de klinische symptomen, het verhaal van de eigenaar en bloedonderzoek, kunnen we de ziekte van Lyme vermoeden. Bloed kan ook onderzocht worden op de aanwezigheid van antistoffen maar in een acuut stadium levert dat vaak negatieve resultaten op omdat dan nog geen antistoffen gevormd zijn. Herhalen van bloedonderzoek na enkele weken kan dan zinvol zijn.

Behandeling
Behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica waarbij Doxycyline het eerst aangewezen middel is. De meeste honden reageren goed en vrij snel op deze medicatie. De behandelingsduur is minimaal 2-3 weken. Een enkele keer knapt de hond op maar raakt deze de bacterie niet helemaal kwijt. Met andere woorden: de hond blijft drager van deze bacterie. In tijden van verminderde weerstand als stress, ziekte en medicatie kan de bacterie de kop weer opsteken en krijgt de hond weer klachten. Als de ziekte vrij laat behandeld wordt, kunnen er chronische klachten als kreupelheden of nierschade blijven bestaan.

Besmettelijkheid voor de mens
Er is geen risico de ziekte van Lyme te krijgen door contact met een besmet dier. De bacterie wordt immer alleen overgedragen via een besmette teek.

Komt Lyme vaker voor dan vroeger?
Doordat er steeds meer bekend is over Lyme en hoe het wordt overgebracht, wordt het vaker en sneller gediagnosticeerd. Het aantal teken en daarmee het aantal besmette teken groeit echter nog steeds. Dit komt door de toename van natuurterreinen, ecologische verbindingszones en de toename van het aantal zoogdieren zoals muizen, reeën en wilde zwijnen, die als gastheer voor teken dienen. Recreatie in de natuur zorgt ervoor dat mens en dier makkelijker en vaker met elkaar in contact komen en daarmee de overdracht van besmette teken bevorderen.

Preventie door gebruik van teken dodende middelen
Er bestaan al tekendodende middelen zoals de Scalibor halsband of Advantix pipetten voor toediening in de nek. Nieuw is Bravecto een pil die na inname door de hond tot 12 weken bescherming biedt.

Preventie tegen de ziekte van Lyme door middel van vaccinatie
Sinds kort kan er ook gevaccineerd worden tegen de ziekte van Lyme. Optimaal is om voor het voorjaar te vaccineren. De basisvaccinatie bestaat uit twee injecties met een tussentijd van 3 weken. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor een jaar lange bescherming. Vaccinatie kan vanaf de leeftijd van 12 weken.

‘t Ossehoofd in ontwikkeling

Dierenkliniek ‘t Ossehoofd is sterkliniek geworden! 

In Nederland is een samenwerkingsverband ontstaan van dierenartspraktijken die ernaar streven diergeneeskunde op het hoogste niveau te beoefenen. Deze praktijken zijn verenigd in Sterkliniek Dierenartsen. Een sterkliniek voldoet aan en hanteert de ISO 9001-2008 kwaliteitsnorm. Een praktijk die in deze samenwerking wil worden opgenomen, moet behalve aan deze ISO-norm ook voldoen aan door Sterkliniek zelf gestelde kwaliteitseisen. Zo zijn er uitgebreide eisen voor kwaliteitscriteria voor andere nascholing van dierenartsen en paraveterinairen, apotheekbeheer, apparatuurbeheer en administratieve- en organisatorische processen. Zowel de ISO 9001-2008 norm als de door Sterkliniek Dierenartsen opgestelde Kwaliteit Richtlijnen

Dierenklinieken zijn aangeboden aan Lloyd’s Register Quality Assurance die deze kwaliteitstoets uitvoert bij de aangesloten dierenklinieken. Deelnemers van Sterkliniek Dierenartsen wisselen onderling kennis en ervaringen uit, bezoeken elkaars praktijk en bespreken behandelingen en protocollen zodat kennis steeds vernieuwt en op een hoog niveau blijft.

Om een lang verhaal kort te maken: na een lange tijd van besprekingen en voorbereidingen mag Dierenkliniek ’t Ossehoofd zich Sterkliniek noemen! U zult hier wel wat van merken in onze communicatie naar buiten toe. Het personeel krijgt jasjes met het nieuwe logo en ook zal het drukwerk worden aangepast. Wij zijn er trots op u in onze Sterkliniek ’t Ossehoofd te mogen ontvangen en onze beste veterinaire zorg aan uw dier te kunnen bieden.

Meer weten of Sterkliniek Dierenartsen? Surf naar www.sterkliniek.nl.
Vergeet niet regelmatig www.ossehoofd.nl te bezoeken waarop ontzettend veel diergeneeskundige informatie te vinden is.Dog maze 2015-04-21 KG

Nieuwe producten

NIEUW! DogMaze!

Daag je hond uit met deze super leuke voerbak! Uitermate geschikt voor de schrokkers en honden die van een uitdaging houden. DogMaze stimuleert alle zintuigen van de hond en verlengt de duur van de maaltijd aanzienlijk. De pret begint door enkele lekkernijen in de diepe, gebogen groeven te laten vallen. de hond kan het voedsel gemakkelijk zien, ruiken en zelfs aanraken maar hij moet zijn
verstand gebruiken om het voedsel naar de uitgang van het doolhof te duwen om het op te eten.

Dogmaze 2

 

NU! tijdelijk voor geen €24,95 maar voor €19,95!
En de mini voor geen €17,95 maar voor €12,95! €12,95!

 

Acties

Waarde cheque voor nieuwe klanten

Dierenkliniek ’t Ossehoofd is sinds kort aangesloten bij de dierenartsen kwaliteitsketen Sterklinieken. Nieuwe klanten hebben recht op éénmalig een kennismakingskorting van €15. U kunt de cheque downloaden van www.sterkliniek.nl/waardecheque en deze meenemen tijdens uw eerste consult. De cheque is echt bedoeld voor consulten en is dus niet inwisselbaar voor bijvoorbeeld sterilisaties, castraties, (dieet)voeding, medicijnen, vrij verkrijgbare artikelen en is niet te gebruiken in combinatie met andere kortingsacties. Indien u van plan bent de cheque te gebruiken geeft u dat dan ook even aan op het inschrijvingsformulier op onze website www.ossehoofd.nl.

Gratis ontwormen bij vaccinatie

Bent u reeds bekend bij ‘t Ossehoofd  dan hebben wij ook een leuke actie voor u. Als sterkliniek gaan we voor kwaliteit: Bij vaccineren hoort ook aandacht voor ontwormen maar goede ontworm middelen zijn duur  en bovendien niet altijd werkzaam of nodig. Daarom nu het komend jaar bij vaccineren gratis ontlasting onderzoek op het voorkomen van de alleen microscopisch zichtbare wormeieren en/of gratis ontwormen voor hond en kat. Wilt u dus weten of  uw hond of kat last heeft van wormen, of het door u gebruikte ontworm middel wel werkzaam is, of gewoon of het ontwormen wel nodig is. Kom dan vaccineren en maak gebruik van ons aanbod.

Vier mee dat dierenkliniek ‘t Ossehoofd voor kwaliteit gaat!

 

 

Dierenartsen D.L. van Os K.M. Schoorstra-de Jager S.A.H. Laagland Winder O.W.Berkhemer 

Dierenkliniek ‘t Ossehoofd Heerhugowaard Berckheidelaan 8 1701 VG Heerhugowaard Tel. 072-5744959 Fax: 072– 5726455

Dierenkliniek ‘t Ossehoofd Zuid-Scharwoude Voorburggracht 228 1722 GE Zuid-Scharwoude Tel. 0226-313872 Fax: 072– 572645