Hieronder enkele feiten naar aanleiding van de telefoontjes die wij ontvangen over de “uitbraak” van kattenziekte.
- Katten die zijn gevaccineerd met een standaard vaccin, zijn vele jaren goed beschermd tegen kattenziekte. Is uw kat gevaccineerd? dan dus geen zorgen over kattenziekte.
- Kattenziekte verspreidt zich vooral via ontlasting . Het blijft zeer lang besmettelijk en de meeste desinfectantia werken er niet tegen. Je kunt het dus makkelijk aan schoeisel mee naar binnen nemen.
- Katten ziekte is vooral dodelijk voor jonge katten. De ziekte kan zo snel verlopen (per acuut) al of niet met heftig braken en diarree, dat het beeld veel mensen aan vergiftiging doet denken. Veel gevallen van kattenziekte blijven daarom onopgemerkt.
- Ouder katten zijn minder vatbaar. Oude katten zelfs het virus verspreiden zonder er zelf ziek van te zijn.
- Er is geen behandeling tegen het virus zelf. Wel kunnen het braken en de diarree behandeld worden en kunnen infusen helpen de zieke kat er door heen te slepen.
- Kattenziekte circuleert. Het is altijd aanwezig in Nederland. Dat is de reden waarom er tegen wordt gevaccineerd . Zo lang er voldoende katten gevaccineerd zijn is er groepsimmuniteit. Wordt het vaccineren minder trouw dan kunnen er lokaal uitbraken optreden. Het is dan even in de aandacht en het vaccineren neemt dan toe. En zo duikt er om de paar jaar aandacht voor deze ziekte op.
- Advies is dus gewoon trouw vaccineren en niet alleen als er uitbraken zijn. U beschermt immers niet alleen uw kat maar ook andere katten (groepsimmuniteit).
In paniek bellen om de kat nu te vaccineren is dus niet echt zinvol. Het is alsof je een keer een gordel draagt omdat er in het nieuws iemand een auto ongeluk heeft gehad.
Katten ziekte is er altijd. Wil je niet dat je kat het krijgt dan gewoon vaccineren. Het vaccin werkt uitstekend.