Nieuwsbrief 2022

Een gelukkig en gezond 2022

Lieve lezer,

Welkom in 2022, een jaar dat hopelijk wat meer gaat lijken op wat wij kennen uit het verleden. Een jaar waarin we vooral gezond moeten blijven, respect moeten hebben voor een ander en zijn mening en we de Sire-campagne uit 2019 ter harte moeten nemen: #Doeslief!

Ook Loesje heeft het ooit raak samengevat: Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn. Of de wijsheid van de moeder van ons aller Disney-konijn Stampertje: Als je niets aardigs kunt zeggen, zeg dan maar niets.

Wij willen het jaar daarom leuk beginnen met een aardigheidje van ons allemaal aan u. Deze Nieuwsbrief bestaat uit persoonlijke bijdragen van iedereen die bij ’t Ossehoofd werkt. Met zorg uitgezocht en recht uit het hart geschreven.

Een leuk, aardig en lief begin van het nieuwe jaar.

Veel leesplezier en vooral ook veel plezier en liefde met onze kleine huisgenoten die niet kunnen praten maar wel onze harten raken met de universele taal van de liefde.

Welkom terug Esther Hoogland

Fijn weer werkzaam te mogen zijn bij Dierenkliniek ’t Ossehoofd😊

Nadat ik door omstandigheden verhuisd ben naar Friesland, woon ik nu weer in het voor mij  vertrouwde Noord-Holland. De reisafstand naar Franeker waar ik met veel plezier werkte bij Dierenartsen praktijk Noord-West Friesland, werd te groot. Nu ben ik weer terug bij ’t Ossehoofd waar ik eerder heb gewerkt.

Ik hou van het vak. Mijn grootse passie ligt bij het opereren; om samen met het team dieren te kunnen helpen van geboortepreventie tot verwijderen van tumoren. De laatste jaren heb ik veel konijntjes geopereerd en daar de nodige ervaring in gekregen.

Wat me enorm aanspreekt bij dierenkliniek ’t Ossehoofd is de grote kennis van en ervaring in de diergeneeskunde onder de dierenartsen en assistenten. Door de uitgebreide  medische apparatuur is het mogelijk om binnen de kliniek diergeneeskunde op hoog niveau uit te oefenen.

Dierenarts Esther Hoogland

 

Een nieuw gezicht aan de balie: Tanja Piekeboer

Hallo allemaal!

Mijn naam is Tanja Piekeboer, ik ben 27 jaar en sinds juni 2021 werkzaam bij ’t Ossehoofd. Nadat ik mijn diploma als paraveterinair heb behaald ben ik gaan werken in een kleine dierenartsenpraktijk in Heiloo. Na 3 jaar wilde ik graag wat meer uitdaging en ben ik bij ’t Ossehoofd terecht gekomen. Meer uitdaging is het zeker, zo werk ik op de zondag tijdens de spoeddienst en heb ik hier al vele interessante ervaringen opgedaan. Dieren kunnen ook buiten de reguliere openingstijden terecht bij ‘t Ossehoofd. Dit is wat ik mooi vind aan het werken bij ’t Ossehoofd. Doordeweeks ben ik er op de maandag en vrijdag en ben ik vooral bezig met baliewerkzaamheden.

Naast mijn werk ben ik graag bij mijn minipaardje waar ik veel mee wandel en vrijheidsdressuur mee doe. Verder hou ik erg van knaagdieren en heb ik een kat genaamd Noopy, die ik niet achter kon laten in het asiel na mijn stage. Ook heb ik een chihuahua genaamd Bailey die ook voor veel gezelligheid zorgt in huis. Al met al is het thuis dus ook een gezellige beestenboel!

Ik kom jullie vast eens tegen in de praktijk!

Tot dan!

Groetjes, Tanja

Krystyna is terug van zwangerschapsverlof!

Dag allemaal!

Ik ben dierenarts Krystyna de Krijger – afgekort: Krys (spreek uit: Chris). In de afgelopen jaren hebben er veel grote veranderingen in mijn leven plaatsgevonden. Ik ben getrouwd in 2020 en ben mijn man zijn achternaam gaan gebruiken.  Mijn meisjesnaam is van Olst. In 2021 ben ik moeder geworden van mijn knappe zoon Viktor. Ik geniet onwijs van het moederschap en moet nog even wennen aan het feit dat ik behalve moeder ook nog steeds dierenarts ben.

Door die laatste grote verandering was ik een paar maanden met verlof. Ik ben inmiddels weer aan de gang, maar werk momenteel een dag minder om zo vaker/meer thuis te kunnen zijn met mijn kind.

Nu ik weer aan het werk ben, houd ik mij graag weer bezig met alle hulpbehoevende patiënten, ook met het Poolse gedeelte van onze klantenkring. Er zijn steeds meer baasjes die graag bij een Poolse/Pools sprekende dierenarts terecht willen en er dan ook naar gevraagd hebben tijdens mijn verlof.

Hieronder een vertaling van bovenstaande in het Pools.

Dzień dobry wszystkim!

Jestem lekarzem weterynarii – Krystyna de Krijger, w skrócie: Krys.
Przez ostatnie lata miało miejsce kilka sporych zmian w moim życiu (i częściowo przez to też  w przychodni). Wyszłam za mąż w 2020 roku i zaczęłam używać nazwiska męża – wcześniej znaliście mnie
Państwo jako Krystyna van Olst.

W 2021 zostałam matką syna – Viktora. Macierzyństwo jest cudowną rzeczą, ale oprócz bycia matka, nadal jestem też lekarką weterynarii. Wracam więc po urlopie do pracy i jestem znowu do Państwa dyspozycji. Pracuję teraz jeden dzień w tygodniu mniej by w ten sposób móc spędzać więcej czasu w domu z moim dzieckiem.

Z przyjemnością zajmuję się znowu pacjentami – również tej polskiej części naszych klientów. Jest coraz więcej właścicieli zwierząt, którzy chętnie trafiają do polskiej/polskojęzycznej lekarki weterynarii i w związku z tym też o to pytali w trakcie mojego urlopu. Również i Ci klienci mają znowu możliwość umówienia się do mnie na wizytę już od końca listopada.

Nasza przychodnia oferuje szereg różnych możliwości- można swojego futrzastego przyjaciela tu zaszczepić; zajmujemy się również ortopedią, dietetyką, okulistyką, dermatologią, kardiologią; wykonujemy na miejscu badania- krwi, moczu, kału, RTG, USG, echo serca.

Jeśli Państwa zwierzę zachoruje wieczorem, w nocy, w weekend czy w dzień świąteczny – również jesteśmy zawsze gotowi pomóc Państwu zwierzętom.

Do zobaczenia w przychodni!
Z poważaniem,
Lek. wet. Krystyna de Krijger

Orthopedie botbreuken

Wist u dat wij veel orthopedische operaties doen? Zie ook voor meer informatie www.ossehoofd.nl/chirurgie/orthopedie/knie
In deze nieuwsbrief aandacht voor de veel voorkomende onderkaak breuk bij de kat en een gebroken voorbeen bij de hond.

Pukkie de kat met de gebroken kaak 

Dit is Pukkie, aangenaam.

Pukkie is bij ons binnengebracht met een gebroken onderkaak. Waarschijnlijk is zij aangereden. Dit gebeurt helaas vrij vaak. Er komen bij ons geregeld katten binnen die iets gebroken hebben. Door een aanrijding of val bijvoorbeeld. Gelukkig kunnen wij uw dier, hond en kat en andere dieren, direct helpen met allerlei soorten botbreuken en andere orthopedische operaties.

Bij poes Pukkie moesten we eerst een paar dagen wachten met opereren omdat zij aan haar koppie geblesseerd was. Eerst moest de zwelling afnemen en de poes zelf stabiliseren. Daarna hebben we haar onderkaak geopereerd en met chirurgisch metaaldraad gefixeerd. Na een herstel van enkele dagen begon ze zelf alweer te eten. Na 6 weken was de kaak hersteld en kon het de metaaldraad er onder een roesje uit gehaald worden.

Zoals je kunt zien weet Pukkie er niks meer van en kan ze komende jaren weer lekker eten en spelen met haar gerepareerde kaak.

Een gebroken voorbeen bij de hond

Botbreuken van bijvoorbeeld de poten van honden komen helaas ook regelmatig voor.  Hieronder een voorbeeld van een gebroken voorpoot van een hond. Een breuk die uit meerdere stukken bestaat. (Linker foto).

 

 

 

 

 

 

Deze kunnen we vaak het beste en het mooiste repareren door middel van een botplaat en schroeven.

Botbreuken kunnen er zeer ernstig uitzien,  maar in veel gevallen kunnen wij dit netjes  en vakkundig herstellen. Dus mocht er onverhoopt iets gebeuren met uw eigen huisdier, wij helpen u graag.

Naast botbreuken doen we ook veel andere orthopedische operaties zoals operaties aan knie-, elleboog-, heup-, en schoudergewricht.

Bel ons gerust voor informatie.

Veel liefs en knuffels van Pukkie en Annemieke (paraveterinair orthopedie).

 

Het konijn: het meest onderschatte huisdier

Wat zijn ze leuk! En schattig! Ach kijk nou!


We nemen er één. Kost niets. Leuk voor de kinderen. Lekker knuffelen, snoepjes geven, optillen, op schoot. ZOOOO leuk! Hok in de huiskamer, lekker warm in huis. Liefst zo’n plastic bak want die zijn niet zo duur.


Oh jee…. toch even wat meer uitleg:
• Konijnen houden niet van optillen. Het zijn vluchtdieren en bij angst of stress is het eerste waar ze aan denken: vluchten! Als ze stress ervaren bij het optillen door bijvoorbeeld een kind kunnen ze flink trappelen met hun pootjes en lelijke krassen met de nagels maken in de huid van het kind. Konijnen zijn dus wel heel leuk om naar te kijken. Tam maken kan echt wel, maar dan vanaf de grond.
• Konijnen hebben heel veel ruimte nodig. Tenminste 2 m2 per konijn. Die ruimte kan je in huis vaak niet opgeven aan een hok met ren. Lekker buiten in de tuin, maar dan is het weer lastiger om ze tam te maken. Denk er nog eens over na. Voor- en nadelenlijstje?
• Konijnen zijn echte groepsdieren. Heel veel van onze huisdieren zijn in hun natuurlijke omgeving groepsdieren, net als mensen. Behalve katten. Gek eigenlijk dat veel mensen vaak 2 (of meer) katten hebben en maar 1 hond, 1 konijn of 1 cavia. Hamsters leven dan weer liever solitair.
• Konijnen kunnen heel goed tegen kou en wat minder goed tegen warmte. Konijnen leven van nature veel onder de grond. Het zijn schemerdieren en komen tegen de avond en vroeg in de ochtend naar buiten om voedsel te zoeken. Niet om uit een stenen bakje te eten maar echt om te zoeken. Foerageren noem je dat. Daar zijn ze een heel groot deel van de dag mee bezig. Het andere deel met slapen of het verzorgen van hun vacht of die van hun vriendjes.
• Konijnen vervelen zich snel, ze graven bijvoorbeeld graag en als dat niet binnen de mogelijkheden ligt gaan ze op zoek naar waar ze die behoefte kwijt kunnen. Zo ontstaan nogal eens gedragsproblemen. Het niet kunnen bevredigen van basisbehoeftes is valkuil nummer 1.
• De meeste gezondheidsproblemen die wij op de praktijk tegen komen, komen voort uit verkeerde of slechte voeding. Hooi is het belangrijkste voedsel dat een konijn nodig heeft.

 

• De online dierenwinkels zijn een grote Febo aan snoepgoed voor konijnen. Hoewel er genoeg dierenwinkels zijn die echt weten wat een konijn wel en niet mag hebben is er een hoop slecht ‘snoepgoed’ te koop. Een konijn dat te weinig hooi eet en te weinig beweging en zonlicht krijgt kan sneller last krijgen van zijn gebit. De tanden en kiezen van konijnen groeien altijd door en door het eten van hooi slijten ze op een natuurlijke manier af. Ook diarree of andere maag- en darmproblemen komen met enige regelmaat voor en zijn vaak op te lossen door de juiste voeding. Soms hoeft er maar een klein beetje aangepast worden om weer de juiste verhouding te krijgen. Een konijn kijkt niet op de verpakking. Die is net zo blij met een stuk groente als met een fabrieksmatig gemaakt stuk ‘snoepgoed’. Misschien is het konijn er zelfs wel blijer mee en het is beter voor uw portemonnee.
• Konijnen zijn tegenwoordig makkelijk aan te schaffen. Waar ik zelf een paar jaar geleden ook de fout mee in ben gegaan is het aanschaffen van 2 konijnen uit hetzelfde nest. De ideale combinatie is een gecastreerd mannetje en een iets ouder (het liefst ook gesteriliseerd) vrouwtje. Het is makkelijk als je aan konijnen denkt te beginnen, om naar een fokker te gaan en er dan gelijk 2 uit hetzelfde nest te nemen. Konijnen zijn dan wel groepsdieren maar hebben geen familiaire banden. Dus als ze groot genoeg zijn gaan ze van nature uit elkaar. Omdat geslachtbepaling op jonge leeftijd ontzettend lastig is gebeurt het nog al eens dat er bijvoorbeeld 2 mannetjes uit hetzelfde nest bij een nieuwe eigenaar aankomen. Dat gaat in de eerste weken vaak wel goed maar als de hormonen een rol gaan spelen gaat het fout. Dat is bij mij ook gebeurd. Ik dacht een mannetje en een vrouwtje te hebben maar toen ze gingen vechten kwam ik erachter dat het 2 mannen waren. Later heb ik er een volwassen vrouwtje bij genomen en zij zorgde voor rust.

Konijnen zijn relatief goedkoop in aanschaf en onderhoud maar kosten ontzettend veel tijd en energie. Heb je er goed over nagedacht? Goed ingelezen? Allen ins en outs begrepen? Dan zijn ze zo ontzettend leuk, grappig, leergierig, slim en lief en kunnen ze zomaar 10 of 12 jaar worden!

Hulp nodig? Wil je advies? Heb je vragen over wat dan ook met betrekking tot konijnen? Schroom niet en neem contact met mij op. Of kijk op betrouwbare onafhankelijke sites zoals www.bunnybunch.nl of www.licg.nl

Liefs, Mariska en mijn schattige koppeltje Snuffie en Snuitje

Webshop en uw account 

Voor al uw medicijnen, dieetvoeding, röntgenfoto’s, echobeelden, bloeduitslagen, patiëntgegevens en meer.
Via de webshop kunt u veel producten gemakkelijk online bestellen. Denk hierbij aan dieetvoeding, medicijnen maar ook aan anti vlo- of anti worm middelen voor uw huisdieren. Daarnaast is bestellen via de webshop voordeliger. Dieetvoeding maar ook sommige medicijnen zijn met flinke korting te bestellen.

Daarnaast kunt u via de webshop ook alle bij ons bekende gegevens van uw huisdier inzien. Bijvoorbeeld bloeduitslagen en röntgenfoto’s, maar ook de notities van de dierenarts. Zo heeft u te allen tijde toegang tot uw gegevens, ook ’s avonds en in het weekend.

Ook benieuwd naar uw account? Of heeft u al eens ingelogd maar weet u niet meer hoe het ook al weer ging? Zorg dat uw e-mailadres up-to-date is in ons systeem. Ga naar https://shop.ossehoofd.nl/ en log in met uw e-mailadres of vraag een nieuw wachtwoord aan. Voor klanten van de praktijk en zelfs voor mensen die maar 1x zijn geweest hoeft u dus geen nieuw account aan te maken!

Spoedgevallen en avond-, nacht-, en weekendiensten

Dierenkliniek ‘t Ossehoofd doet als een van de weinige dierenartsenpraktijken in de regio nog avond-, nacht-, en weekend diensten. Samen met Stad en Land dierenkliniek Alkmaar verzorgen wij de avond-, en weekenddiensten voor een groot aantal praktijken in de regio.

Helaas zijn er veel huisdiereigenaren die niet meer bij hun eigen dierenarts terecht kunnen en naar bijvoorbeeld Amsterdam worden verwezen. Wij vinden dat de dieren buiten openingstijden ook geholpen moeten worden.

Zo hadden we laatst een klant uit Bergen die ons midden in de nacht belde met een kat die last had van zijn achterpoot. De eigenaren zijn bekend met trombose; hun vorige kat heeft trombose gehad. Dit is zeker iets om in de nacht naar te kijken. Na onderzoek had de kat inderdaad last van trombose. De kat is bij ons gebleven en aan het infuus gelegd met medicatie tegen trombose.

Een aantal voorbeelden van dieren in nood:

  • Plots dikke buik en braken zonder dat er wat uitkomt (vooral bij grote honden).
  • Niet meer kunnen staan en/of wankele gang.
  • Zuchtend of moeilijk ademhalen (benauwd).
  • Enorme pijn, gillen kermen van de pijn
  • Niet vorderende partus.

Bel gerust als u het niet vertrouwt.

Wij kunnen altijd telefonisch advies geven.

Met vriendelijke groet,

Martine de Graaf
(paraveterinair, allround)

Nieuwe regelgeving betreffende verkoop honden

Sinds 1 april 2013 is het registreren van de chip bij honden al verplicht. Vanaf 1 november 2021 zullen hier nieuwe regels bijkomen, dit alles is bedoeld om illegale hondenhandel te voorkomen.

Belangrijk om te weten is dat als u eenmalig een nestje wil er dan een uniek bedrijfsnummer (UBN) moet worden aangevraagd. Het UBN is nodig om een hond te kunnen laten chippen. Een pup moet binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. De chip moet geregistreerd worden en de hond moet een EU-paspoort krijgen. Als fokker moet u de geboorte van de pups en de chipnummer van de moeder registreren. Naast de chip moet ook het paspoort geregistreerd worden.

Het is volgens de wet verboden om een hond zonder chip en registratie en EU-paspoort te kopen. Gaat u een hond kopen dan moet de hond dus een geregistreerde chip en EU-paspoort bezitten. Controleer dit dus voor het kopen van de hond. De hond moet na de koop geregistreerd worden op naam van de nieuwe eigenaar.

Kijk voor uitgebreide informatie op www.rvo.nl/hond-kopen

Coronamaatregelen bij ‘t Ossehoofd

Gelukkig kunnen wij in deze Corona periode voor uw (zieke) dier blijven zorgen. Ook voor ons is dat een hele uitdaging. Hoe houden wij met de vele contacten toch Corona buiten de deur? 1,5 meter afstand houden met u als eigenaar betekent dat u gevraagd kan worden in de wachtkamer te blijven.
Onze wachtkamer is ruim, hoog en goed geventileerd en daarmee de meest geschikte en veilige plek voor contact met u.

Bij veel handelingen met uw dier is onderling afstand houden niet mogelijk. Door dit niet met u maar met de assistentie te doen beperken we besmettingen. De dierenarts heeft daardoor wel veel vaker een assistente nodig. De assistentie heeft afgelopen jaren dan ook veel extra uren gemaakt.

Coronabesmetting binnen het team betekent quarantaine en dus dat we een periode geen of onvoldoende personele bezetting hebben. Dit zal vooral betekenen dat bij spoedgevallen in de avond-, en weekenddiensten geen hulp meer geboden kan worden.

Help ons dit voorkomen. Kom alleen. Houd alstublieft tenminste 1,5 meter afstand, liever 2. Kom niet ‘toch eventjes’ dichterbij. Blijf gewoon zitten op uw plek bij een gesprek. Heb begrip als u gevraagd wordt niet mee te gaan in de spreekkamer. Natuurlijk zijn er uitzonderingen als het gaat om een moeilijk gesprek, een afscheid van een dier of een patiënt die veel uitleg nodig heeft. Maar ook dan vragen wij u afstand te houden. Alleen zo kunnen wij voor uw dier blijven zorgen zoals u dat van ons gewend bent.

Dierenkliniek ‘t Ossehoofd